KİT'lerde sürdürülebilir kurumsal yönetimin etkinliğinin arttırılmasında iç denetimin rolü ve bir araştırma
The role of internal audits in increasing the efficiency of sustainable corporate governance in soes and a research
  1. Tez No: 357674
  2. Yazar: ABDULHAY TOLKUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ERGİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim, Kamu İktisadi Teşebbüsü, Sürdürülebilirlik, İç Kontrol, İç Denetim, Corporate Governance, State-Owned Enterprise, Sustainability, Internal Control, Internal Audit
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 485
Özet
Son yıllarda, ekonomik ve teknolojik alanlardaki gelişmelere bağlı olarak büyük işletme skandalları ile karşılaşılmıştır. Bu skandallar ve gelişmeler, işletmeleri daha kontrollü ve daha uzun dönemli başarılı yönetimler için yönetim kültürlerini yeniden yapılandırmaya yöneltmiştir. İşte bu noktada kurumsal yönetim, işletmeye değer yaratma sürecine katkıda bulunmak için gündeme gelmiş bir kavramdır. Kurumsal yönetim sayesinde daha şeffaf, adil, sosyal sorumluluğu özümsemiş ve hesap verebilir işletmeler yaratılmıştır. Kurumsal yönetim, işletme varlıklarının en etkin biçimde kullanılması ve yaratılan katma değerin nasıl paylaşılacağı konusunda işletmelerin paydaşlarına verdiği güvencelerin tamamını ve bu güvencelerin etkinliğini belirleyecek olan yasal düzenlemeleri, iş ahlakı ve toplumsal ahlak konularını içine alan bir yaklaşımdır. Günümüzde dünyanın en büyük ekonomilerinin önemli bir bölümünü işletmeler oluşturmaktadır. İşletmelerin ekonomik faaliyetleri sadece işletmeleri değil, mensubu olduğu ülke ekonomisini ve diğer ülke ekonomilerini de etkilemektedir. Fakat siyasi ve etik dışı etkenler ile müdahaleler, işletme süreçlerinin işlerliğini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu olumsuz etkiyi ortadan kaldıran en önemli yaklaşım ise kurumsal yönetimdir. Kurumsal yönetim, işletmelerin sürdürülebilir kurumsallığını garanti altına almaktadır. Buna göre işletmenin kamu sektörü veya özel sektör işletmesi olması çok da önemli değildir. Önemli olan, kaynakların güvenilir, etkin ve verimli bir biçimde kullanılabilmesi için işletmelerde kurumsal yönetim süreçlerini iç kontrol ve iç denetim ile standartlaştırarak etkin hâle getirmek ve işletmelerin sürdürülebilirliğini sağlamaktır. Çalışmamızda kurumsal yönetim ilkeleri, KİT'lerin etkin sürdürülebilirliği açısından ele alınmış ve süreçlerde standartlaşma sağlamak amacıyla iç kontrol sistemi ve iç denetim faaliyeti bütünleşik bir yapıyla incelenmiştir. Bu çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde KİT'ler, sürdürülebilirlik, kurumsal yönetim, denetim konuları ile ilgili kavramsal ve genel bilgiler anlatılmıştır. İkinci bölümde Türkiye'deki kamu iktisadi teşebbüslerinde kurumsal yapı ve denetim fonksiyonu hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde KİT'lerde etkin sürdürülebilirlik için kurumsal yönetim ve iç denetim yapılanması anlatılmıştır. Dördüncü bölümde Türkiye'de ulaştırma sektöründe yer alan KİT'lerde sürdürülebilirlik açısından kurumsal yönetim ve iç denetim uygulamalarına yönelik (nitel ve nicel yöntemlerden oluşan karma bir araştırma yöntemi izlenerek) bir araştırma yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, large number of business scandals were seen due to economic and technological developments. These scandals and developments led businesses to the restructuring of their management culture for more controlled and longer-term successful managements. At this point, corporate governance is a concept that used in order to contribute to the value creation process for the business. Thanks to corporate governance businesses have become more transparent, equitable, internalized socially responsible and accountable. Corporate governance is an approach that encompasses the most efficient ways to utilize business assets, and all of the assurances given by the businesses to their stakeholders and the effectiveness of these assurances regarding the best way to split the added value that is generated within the legal arragements, professional ethics and societal ethics subjects. In today's world, businesses constitute an important part of the world's largest economies. The economic activities of businesses affect not only businesses, but also its own country's and other countries' economies. However, the political and non-ethicalfactors and interventions, adversely affect the interoperability of business processes. The most important approach which eliminates this negative effect is corporate governance. Corporate governance guarantees the sustainable institutionalism of businesses. Accordingly, the type of business (whether the public or private sector) is not very important. The important thing is to increase the effectiveness of the implementation of corporate governance processess through the standardization of internal control and internal audit and ensure the businesses' sustainibility. This will facilitate the reliable, effective, and efficient use of resources. In our study, the principles of corporate governance SOEs' effective sustainability and internal control system and internal audit activities to ensure standardization in processes were examined with an integrated structure. This study consists of four chapters. In the first chapter conceptual and general information about SOEs, sustainability, corporate governance, audit issues were discussed. In the second chapter information was given about the corporate structure of SOEs in Turkey and the audit function. In the third chapter the corporate governance and internal control structuring for active sustainability in SOEs were discussed. In the fourth chapter a research has been conducted SOEs in Turkey in the transportation sector in terms of sustainability practices for corporate governance and internal control (following a mixed qualitative and quantitative research method).