İskender Pala'nın Babil'de Ölüm İstanbul'da Aşk adlı romanındaki kelime grupları
Word groups in the novel of İskender Pala's Babi̇l'de Ölüm İstanbul'da Aşk
  1. Tez No: 357673
  2. Yazar: AYLİN DAYIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL AKTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İskender Pala, kelime grupları, söz dizimi, dilbilim, İskender Pala, Word Groups
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Edebiyatın malzemesi dildir ve her edebî eserde dilin özellikleri o eserin üslubunu oluşturur. Yani dil ve üslup bir bütündür ve ayrı ayrı düşünülemez. Bu yüzden dil malzemesinin anlatıma katkısı büyüktür. Bu düşünceden yola çıkarak bu çalışmada, İskender Pala'nın“Babil'de Ölüm İstanbul'da Aşk”adlı romanındaki kelime grupları incelenmiştir. Eserin değerlendirilmesi şu şekildedir: Birinci bölümde yazarın hayatından, edebi kişiliğinden ve başlıca eserlerinden bahsedilmiştir. Ayrıca giriş bölümünde söz dizimi ve kelime grupları farklı dilbilimcilerin görüşlerine yer verilerek tanımlanmıştır. İkinci bölüm, inceleme bölümü olup, sözü edilen eserdeki kelime gruplarının incelendiği bölümdür. Her bir kelime grubu ile ilgili dilbilimcilerin görüşlerine başvurularak kısaca bilgi verilmiştir. Her bir kelime grubu için eserin belli sayfaları baz alınarak örnekler verilmiştir. Ayrıca bu kelime grupları diğer kelime gruplarının içindeki yerine ve cümle içindeki görevlerine göre de incelenmiştir. Her kelime grubunun sonunda örneklerin dağılımını gösteren bir grafik ve çizelge konulmuştur. Üçüncü bölüm sonuç bölümüdür. Burada tüm kelime gruplarının genel dağılımını gösteren bir grafik ve çizelge verilmiştir. Çalışmanın sonuna“Kaynakça”ve“Ekler”bölümü eklenmiştir. Yapılan çalışmanın neticesinde romanda sıfat tamlaması ve isim tamlamasının en çok; sayı ve ünlem grubunun ise en az kullanılan kelime grubu olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca eserin dilinin anlaşılır olmasına rağmen biraz ağır bir dilinin olduğu; yazarın terimlere ve halk söyleyişlerine sıkça yer verdiği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Material of literature is the language and in the every literary work the characteristics of language generates the style of that work. In other words language and style, is a whole and cannot be considered separately. Therefore, material of language is a great contribution to expression. Based on this idea, in this work, word groups are examined in the novel of İskender Pala's“Babil'de Ölüm İstanbul'da Aşk”. Evaluation of the work is as follows: At the first part, the author's life, major works and his literary personalities are mentioned. Also in the introduction, syntax and word groups are defined with respect to different linguists' opinions. Second section is the review section, wherein the word groups are studied in the chosen book. Information about each word group referring to the opinions of linguists was briefly given. For each word group examples are given based on certain pages of the work. In addition, word groups were also investigated for the place rather than in other word groups and according to their tasks in sentences. At the end of each word group is a graph and chart showing the distribution of sample were placed. Third section is the conclusion section. Wherein the graph and chart given which are showing the general distribution of entire word groups. To the last part of the study“Resources”section and the“Appendix”section has been added. As a result of the study performed in the novel the noun phrases and adjective phrases at most, while the group of exclamation points and numbers were least-used phrases has been observed. In addition, we were concluded that appeared the language of novel is quite good although a bit heavy to understand because author frequently used terms and public utterance.