Doğal kaynaklar ve iç çatışmalar etkileşiminin ekonomik analizi
Economic analysis of the interaction between natural resources and civil conflicts
  1. Tez No: 357675
  2. Yazar: ZELAL BEYAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM BAKIRTAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal Kaynaklar, İç Çatışmalar, İç Çatışmaların Şiddeti, Bütünleşik EKK, Natural Resources, Civil Conflicts, Severity Of Civil Conflicts, Pooled OLS
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 288
Özet
Bu tezin amacı doğal kaynaklar ile iç çatışmaların şiddeti arasındaki ilişkiyi 1946-2002 dönemi için tespit etmektir. Bütünleşik regresyon yöntemi kullanılarak gerçekleştirilen analiz bulgularına göre doğal kaynakların iç çatışmaların şiddeti üzerindeki etkisi hem iç çatışmanın türüne hem de doğal kaynakların sınıflandırılış biçimine göre farklılık arz etmektedir. Analiz bulguları üç önemli sonucu ortaya çıkarmaktadır. Birincisi yenilenebilen doğal kaynakların iç çatışmaların şiddetini etkilemeleridir. Analiz bulgularına göre tütün üretimi bölge çatışmalarının şiddetini arttırmakta; kahve üretimi ise hükümet çatışmalarının şiddetini arttırmaktadır. Buna karşın mısır üretimi ayrılıkçı çatışmaların şiddetini azaltmaktadır. İkincisi yakıt olarak kullanılmayan ve aynı zamanda yenilenemeyen minerallerin iç çatışmaların şiddetini etkilemeleridir. Analiz bulgularına göre elmas üretimi ayrılıkçı çatışmaların şiddetini azaltırken; titanyum üretimi ayrılıkçı çatışmaların şiddetini arttırmaktadır. Üçüncüsü yağmalanabilen doğal kaynakların iç çatışmaların şiddetini etkilemeleridir. Analiz bulgularına göre petrol üretimi etnik çatışmaların şiddetini azaltırken; uyuşturucu yetiştiriciliği hükümet çatışmalarının şiddetini arttırmaktadır. Bu bulgular doğal kaynakların iç çatışmaların şiddeti üzerindeki etkisini analiz ederken toplulaştırmadan uzak durulması gerektiğinin önemine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to determine the relationship between natural resources and the severity of civil conflicts during 1946-2002. According to the findings by using the pooled regression analysis the impact of natural resources on the severity of civil conflict differs according to the classification of natural resources as well as type of civil conflict. Our results have three main implications. First, renewable natural resources affect the severity of civil conflicts. According to the findings of our analysis tobacco production increases the severity of territory conflicts and coffee production increases the severity of governmental conflicts. However, maize production decreases the severity of secessionist conflicts. Second, minerals which cannot be used as a fuel affect the severity of civil conflicts. Our findings imply that diamond production decreases the severity of secessionist conflicts, while titanium production increases the severity of secessionist conflicts. Third, lootable natural resources affect the severity of civil conflicts. The results show that oil production decreases the severity of ethnic conflicts, but drug cultivation increases the severity of governmental conflicts. Our findings demonstrate the crucial importance of degradation of conflict types and natural resource types when analyzing the impact of natural resources on the severity of civil conflict.