Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kapatılma davası süreci ve kriz iletişimi
Closing processs of Adalet ve Kalkınma Partisi (justice and development party) and crisis communication
- Tez No: 234937
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAŞAK SOLMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Adalet ve Kalkınma Partisi Kapatılma Davası, Türkiye'de Siyaset ve Kriz, Kriz Yönetimi, Kriz İletişimi, Politics and Crisis in Turkey, Crisis Administration
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 258
Özet
Bu çalışma, kuruluşundan kısa bir süre sonra tek başına iktidar olan ve iktidarda iken oylarını artırarak tartışmasız zaferini ortaya koyan bir siyasal partiye, Adalet ve Kalkınma Partisi'ne ?laiklik karşıtı eylemlerin odağı olduğu? gerekçesi ile açılan kapatma davasını ve Adalet ve Kalkınma Partisi'nin dava sürecinde yürüttüğü kriz iletişimini konu almaktadır.Anayasamızın ?demokrasinin vazgeçilmez unsurları? olarak tanımladığı siyasi partiler, ülkemizde sıklıkla kapatılma davası ile karşı karşıya kalmakta ve Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmaktadır. Bunların içerisinde AK Parti'nin içinden çıktığı geleneğin sahibi dört parti bulunmaktadır. AK Parti'ye açılan kapatma davası diğerlerinden farklı olarak ulusal ve uluslararası kamuoyunda ciddi tepkiyle karşılanmıştır. Sürecin ülkeyi kaos ortamına sürükleyeceği kaygısı tüm çevrelerde hakim olmuştur. Sonuç ise diğerlerinin tersine AK Parti lehine olmuştur. Bu çalışmada, AK Parti'nin lehine çıkan sonuçta, AK Parti'nin kriz yönetiminin etkisi olup olmadığı incelenmiştir.AK Parti kapatılma davasının anlaşılabilmesi bakımından, öncelikle krizin nedenlerine ve dava sürecine yer verilmiş, davanın ulusal ve uluslararası kamuoyunda ciddi tartışmalara yol açması ve bu tartışmaların dava sürecine etkisi ele alınmıştır. Ardından, kriz yönetimi ve kriz iletişimine yönelik teorik bilgilere yer verilmiştir. Böylece siyasi partiler açısından iletişimin seçim dönemleri ile sınırlı olmadığı, siyasi ve ekonomik krizlerin sıklıkla yaşandığı ülkemiz de kriz iletişiminin, sadece şirketler için değil siyasi partiler için de hayati önem taşıdığı izah edilmeye çalışılmıştır. Bu çerçevede Ak Parti'nin dava sürecinde ortaya koyduğu kriz iletişimi ve kriz yönetiminde liderin etkisi değerlendirilmiştir. Bunun daha iyi anlaşılması amacıyla söz konusu partinin üst düzey yetkilileri ile derinlemesine görüşmeler yapılarak süreç içerisinde krizi nasıl yönettikleri anlatılmaya çalışılmıştır.Çalışmanın sonunda parti yetkilileri ile yapılan görüşmelerde ortaya çıkan sonuçlar değerlendirilmiş, AK Parti'nin uyguladığı kriz yönetiminin altı çizilmeye çalışılmış ve dava sürecindeki kriz iletişiminin sonuca etkisine dair değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study discusses the closure case against Justice and Development Party (AK Party), a political party which came into power alone in a very short time after its foundation and displayed its unquestionable victory by increasing its votes in power, due to the justification of being the focus of the actions against secularism and the crisis communication carried out by the Party during the case process.Political parties defined in the Constitution as ?indispensable elements of the democracy? encounter closure cases frequently in our country and closed by the Constitutional Court. There are four parties which have been subject to closure cases as the owners of the tradition where AK Party came from. The closure case brought against AK Party unlike other cases has been seriously reacted in national and international public opinion. The concern about the subject process would carry the country towards a chaos environment dominated all circles. The consequence has been in favor of AK Party alike others. In this study, it is examined whether The Party?s crisis management had any effect or not in the consequence which is in favor of AK Party.In terms of clear understanding of AK Party closure case; reasons of crisis and case process are mentioned primarily, serious discussions existed in national and international public opinion and effects of these discussions over case process were also examined. Afterwards, theoretical information regarding crisis management and crisis communication were handled. Thus, it is tried to be explained that, the communication in terms of political parties is not limited by electoral periods, crisis communication is not only vital for companies but also for political parties in our country where political and economic crisis are experienced frequently. Within this context, the effect of the leader on the crisis communication and crisis administration displayed during the case process by AK Party is evaluated. For making this issue comprehensible; top level administrators of the Party were interviewed deeply and the way of their crisis management is tried to be expressed.At the end of the study, consequences derived from the negotiations made with part authorities are evaluated, AK Party?s application of crisis is tried to be underlined and evaluations are made regarding the effect of crisis communication carried out during case process on the consequence.