Emlak ve Eytam Bankası
Real Estate and Bank of Orphans
  1. Tez No: 357700
  2. Yazar: KENAN DEMİREL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SALİH MERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Tarih, Banking, History
  6. Anahtar Kelimeler: Emlak, Eytam, Banka, Para, Kredi, real estate, money, credit, bank, orphans
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Para ilk olarak tapınaklarda el değiştirmeye başlamıştır. Böylece ilkel anlamda ilk bankacılık hareketleri de buralarda başlamıştır. Tapınak bankacılığı olarak başlayan bu süreç zamana değişim ve dönüşüme uğrayarak paranın değişim yeri olmaktan çıkmış ve önce bankerler eliyle değişen para daha sonraları ilk kez Avrupa'da kurulacak olan ilk modern bankalarda işlem görmeye başlamıştır. XIX. yy. da Avrupa'nın etkisindeki Osmanlı'da da bankacılık alanında benzer süreçler yaşanmış ve para önce bankerler eliyle değişirken sonra modern anlamda bankalarda işlem görmeye başlamıştır. Milliyetçilik hareketleri ülkenin finansal alanına da etki etmiş ve ulusal bankaları doğurmuştur. İlk örneklerini Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde gördüğümüz ulusal bankalar Cumhuriyetle birlikte daha da ivme kazanarak gelişimini sürdürmüştür. İşte bu ulusal bankalardan biri olan Emlak ve Eytam Bankası ülkenin imar işlerini finanse edecek bir kurum olarak doğmuştur. Böyle bir kurum olarak doğmasının nedeni ise büyük savaşlardan yeni çıkan ülkenin harabeye dönen imari yapısıdır. Devlet eliyle kurulan bu bankanın amacı ipotek karşılığı emlak üzerine kredi vererek ülkenin imar işlerine yardımcı olmak ve yetim haklarını koruyarak bunların lehine faiz vermektir. Yirmi milyonluk bir sermaye ile kurulan bu banka sermayesinin el verdiği ölçüde ülkenin imar işlerine yardımcı olmuştur. Ancak bu mütevazı sermayesi bankanın ülkenin her tarafına yetişmesine engel teşkil etmiştir. Buna rağmen banka yine de büyük başarılara imza atmıştır. Cumhuriyetten önce imar alanında kredi verecek devlet eliyle kurulmuş olan bir kurum yoktu, yetim haklarının korunması konusunda ise yetersiz kalmakla birlikte Eytam Sandıkları mevcuttu. Cumhuriyetle birlikte bu boşluğun doldurulması ihtiyacı hissedildi ve Emlak ve Eytam Bankası kuruldu. Bu bankanın kurulmasıyla hem emlak üzerinden para akışı sağlanacak hem de Eytam Sandıkları'nın bankaya bağlanmasıyla yetim hakları daha iyi korunabilecek ve bu alandaki yetersizlikler de ortadan kalkacaktı.
Özet (Çeviri)
Money changing hands in the first temple began. Thus, in the primitive sense at first banking movement began here. Until then, this process begins in the temple banking change and transformation by being out of place and change the money before the bankers hand will be in Europe for the first time, changing money and later the first modern banks has begun to be traded. In the 19TH century. the influence of the Ottoman Empire in Europe, similar processes took place in the field of money and banking in the bankers hand changes before then, in the modern sense began to be traded in banks.Nationalism and the country's financial transactions in the area led to the national banks to the domain.We saw the final stages of the Ottoman Empire in the first instances of national banks has continued the development of even more momentum by winning with the Republic.The Bank will finance the country's reconstruction jobs in the real estate and orphans as an institution was born.The reason is that as an institution the country's new big battles to be birthed devastated is the same thing.The purpose of the Bank on the mortgage money to help the country's reconstruction, giving credit to the real estate business and retaining their interest in favor of the rights of orphans. Before the Republic was established by the State to the development area is a credit institution was, It is about protecting the rights of orphans staying together orphans out of Chests.Established with a capital of 20 million that the Bank's capital has helped the country's reconstruction work to the fullest extent of the hand. But this modest capital of the Bank, the country has to grow all over the obstacle. Despite this, the Bank still has great achievements.The need was felt to be filled this gap with the Republic and was founded on the base of real estate and orphans. This will be provided to both the establishment of the Bank over the flow of money in real estate and the rights of the Bank They are consigned to the orphans orphan better seek protection and inefficiencies and cease.