Dostoyevski'de varoluşçuluk
Existentialism in Dostoyevsky
- Tez No: 357707
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ÇİÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Varoluşçuluk, varoluş, adalet, özgürlük, inanma problemi, sevgi, uygarlık ve insan, insan ve varoluşu, Existantialism, existence, justice, freedom, the problem of belief, love, civilization and human, human and his/her existence
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmada 19. yüzyıl düşünürlerini en çok etkileyen ve bir insan felsefesi olarak kabul edilen“varoluşçuluk”anlayışının Dostoyevski'deki yansımaları üzerinde durulmuştur. Konunun daha iyi anlaşılması için birinci bölümde Dostoyevski'nin hayatı ve eserleri ele alınmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde konuyla ilgisi bakımından“Varoluşçu Felsefe ve Varoluşçu Filozoflar”üzerinde durulmuştur. Bu konuyu irdelerken, öncelikle“Varoluşçuluk”un genel bir tarihinden ve Varoluşçu olarak kabul edilen Kierkegaard, J. Paul Sartre, Martin Heidegger, Karl Jaspers ve Gabriel Marcel gibi filozofların varoluşçuluk anlayışlarından bahsedilmiştir. Üçüncü ve son bölümde ise, Dostoyevski'deki Varoluşçuluk onun eserlerinden yararlanılarak ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the study, it has been stressed how existantialism consept, which affected 19th century philosophers mostly and accepted as a human philosophy, reflected on Dostoyevsky. To understand the subject better, in the first part Dostoyevsky's life and his work have been handled in the second part of the thesis, Existantialist Philosophy and Existantialist Philasophers have been stressed because of their relation with this subject. While examing the subject, firstly the general history of“Existantialism”and existantialist thoughts of philosophers such as Kierkegaard, J. Paul Sartre, Martin Hiedegger, Karl Jaspers and Gabriel Marcel who have been accepted as Existantialist. The third and last part has practised on Existantialism on Dostoyevsky by the means of his works.