Impact of global and domestic macroeconomic variables on Borsa Istanbul stock returns
Küresel ve yerel makroekonomik değişkenlerin Borsa İstanbul'daki hisse senetlerinin getirileri üzerindeki etkisi
- Tez No: 357718
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLIHAN ALTAY SALİH, YRD. DOÇ. DR. CEMAL DENİZ YENİGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: APT testi, Makroekonomik değişkenler, Türkiye pay piyasası, Borsa İstanbul, APT test, Macroeconomic variables, Turkish stock market, Borsa Istanbul
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmada Borsa İstanbul'da 1998-2011 yılları arasında işlem gören hisse senetlerinin getirileri üzerinde etkili olan küresel ve yerel makroekonomik değişkenler incelenmiştir. BİST 100 endeksi, BİST 100 endeksinin 1 ay gecikmeli serisi, BİST 100 endeksinin gerçekleşmiş oynaklığı, fiyat-kazanç (P/E) oranı, işlem hacmi, S&P 500 endeksi, enflasyon, dış ticaret açığı, sanayi üretim endeksi, petrol fiyatları, altın fiyatları, döviz kuru ve kısa vadeli hazine bonolarının faiz oranı olmak üzere 13 değişken hisse senetlerinin getirilerindeki değişkenliğin kaynağı olabilecek aday değişkenler olarak seçilmiştir. BİST 100 endeksi bağımlı değişken iken S&P 500 endeksi, işlem hacmi, sanayi üretim endeksi, döviz kuru ve kısa vadeli hazine bonolarının faiz oranı olmak üzere geri kalan 12 değişkenden 5 tanesi en iyi model olarak seçilmiştir. Bu model seçiminde AIC ve LASSO model seçme kıstaslarına dayanan bir algoritma kullanılmıştır. Bu değişkenlerle BİST 100 endeksi üzerine regresyon analizi yapılmış, regresyonun artığı (market artığı) 6. faktör olarak alınıp bu 6 faktörlü modelin Fama-French büyüklük ve kitap–piyasa değeri portföyleri üzerindeki açıklama gücü analiz edilmiştir. Market artığı, S&P 500 endeksi ve işlem hacminin tüm portföyler üzerinde istatistiksel olarak anlamlı etkisi bulunurken; VI sanayi üretim endeksi ve döviz kurunun ise %5'ten yüksek anlamlılık düzeylerinde açıklama gücü olduğu saptanmıştır. Diğer taraftan, kısa vadeli hazine bonolarının faiz oranının hisse senetleri üzerinde anlamlı etkisine rastlanamamıştır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the impact of global and domestic macroeconomic variables on the monthly returns of stocks traded in Borsa Istanbul during 1998- 2011 period. 13 variables are chosen as the candidates of source of variations in stock returns: BIST 100 index, one month lagged series of BIST 100 index, realized volatility of BIST 100 index, price-to-earnings (P/E) ratio, trade volume, S&P 500 index, inflation, foreign trade balance, industrial production index, oil prices, gold prices, foreign exchange rate and interest rate on short term government bonds. Taking the return of BIST 100 index as the dependent variable, 5 of the remaining 12 variables, namely, S&P 500 index, trade volume, industrial production index, foreign exchange rate and interest rate on short term government bonds are selected as the best model by using an algorithm based on model selection criteria, AIC and LASSO. These variables are regressed on return of BIST 100 index and residual of this regression (market residual) is regarded as the 6th factor, then the explanatory power of this 6-factor model is analyzed on Fama-French size and book-to-market portfolios. Market residual, S&P 500 index and trade volume are found to have a statistically significant explanatory power on all portfolios, whereas industrial production index and foreign exchange rate are found to be effective with significance level of above 5%. On the other hand, interest rate on short term government bonds has no significant effect on stock returns. IV