Zihinsel yetersizliği olan öğrencilere bilgisayarda eğitsel CD'yi açarak izleme becerisinin öğretiminde eşzamanlı ipucuyla öğretimin etkililiği
The effectiveness of simultaneous prompting procedure on teaching the skill of opening and watching instructional CD in the computer to students with intellectual disabilities
- Tez No: 357723
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN TEKİNARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Zihinsel yetersizlik, eşzamanlı ipucuyla öğretim, teknoloji kullanımı, boş zaman becerileri, CD açarak izleme becerisi, Intellectual disability, simultaneous prompting procedure, using technology, spare time skills, skill of opening and watching instructional CD
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zihin Engellilerin Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırmanın amacı, zihinsel yetersizliği olan öğrencilere bilgisayarda eğitsel CD'yi açarak izleme becerisinin öğretiminde eşzamanlı ipucuyla öğretimin etkili olup olmadığını belirlemektir. Aynı zamanda bu çalışmada öğretimi gerçekleştirilen becerinin, öğretim sona erdikten 7, 14, 21 ve 35 gün sonra kalıcılığı ve farklı ortam, zaman ve araç gerece genellenebilirliği araştırılmıştır. Ayrıca hedeflenmeyen bilgi kazanımının ne düzeyde gerçekleştiği incelenmiştir. Araştırma, tek denekli araştırma modellerinden yoklama evreli denekler arası çoklu yoklama modeli ile tasarlanmıştır. Araştırma, 15-16yaş aralığında ve zihinsel yetersizliği olan ikisi erkek biri kız toplam üç öğrenci ile yürütülmüştür. Araştırmanın bağımlı değişkeni, bilgisayarda eğitsel CD'yi açarak izleme becerisi, bağımsız değişkeni ise eşzamanlı ipucuyla öğretim yöntemidir. Araştırma yoklama, öğretim, izleme, genelleme ve hedeflenmeyen bilgi kazanımı oturumlarından oluşmuştur. Araştırmada hem gözlemciler arası güvenirlik hem de uygulama güvenirliği verileri toplanmış ve ideal güvenirlik katsayısına ulaşılmıştır. Eşzamanlı ipucuyla öğretimin etkililiğine ilişkin elde edilen verilerin vii analizinde grafiksel analiz kullanılmıştır. Hedeflenmeyen bilgi kazanımı ise yüzde hesabı yapılarak farklı bir grafik üzerinde gösterilmiştir. Araştırmanın bulguları eşzamanlı ipucuyla öğretimin, zihinsel yetersizliği olan öğrencilere bilgisayarda eğitsel CD'yi açarak izleme becerisinin öğretiminde etkili olduğunu gösterir niteliktedir. Öğrenilen becerinin öğretim tamamlandıktan 7,14,21 ve 35 gün sonra kalıcılığı sağlanmıştır. Araştırmaya katılan deneklerin tamamı öğrendikleri beceriyi farklı ortam, zaman ve araç gerece genelleyebilmişlerdir. Ayrıca tüm deneklerde hedeflenmeyen bilgi kazanımı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine whether simultaneous prompting procedure on teaching the skill of opening and watching instructional CD in the computer to the students with intellectual disabilities is effective or not. In addition, It has been also researched that whether this skill will maintaince after 7, 14, 21 and 35 days and whether it would be generalized to different places, time and equipment. Furthermore, the degree of instructive feedback has been studied. Study has been designed according to multiple probe design with probe conditions across subjects that is a type of single subject research model. Three students with intellectual disabilities (2 males and a female) at the age of 15-16 participated to the research. Dependent variable of the study is the skill of opening and watching instructional CD in the computer and independent variable is simultaneous prompting procedure. There are probe, instruction, maintenance, generalization and instructive feedback sessions in the study. Both dependent reliability and independent reliability v data have been collected; ideal reliability coefficient has been defined. Graphical analysis has been used for the analysis of the data of the effectiveness of simultaneous prompting on teaching .Instructive feedback has been shown with a different graphic according to percentage calculation. Results show that simultaneous prompting instruction is effective in teaching the skill of opening and watching instructional CD in the computer to the students with intellectual disabilities. The acquired skill has maintained after 7, 14, 21 and 35 days after the teaching. Generalization of the skill in different places, time and equipment has been achieved. Besides, instructive feedback has been seen in all of the subjects.