İlköğretim kurumlarında görev yapan sınıf öğretmenlerinin il eğitim denetmenlerince yapılan ders denetimine ilişkin görüşleri
Class teachers i̇n pri̇mary schools of the ci̇ty i̇nspectors of educati̇on i̇nspecti̇on opi̇ni̇ons regardi̇ng the lesson
- Tez No: 357722
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KAYA YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İl Eğitim Denetmeni, Sınıf Öğretmeni, Denetim, Rehberlik ve Mesleki Yardım
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu araştırmanın amacı ilköğretim kurumlarında görev yapan sınıf öğretmenlerinin, il eğitim denetmenlerince yapılan ders denetimine ilişkin görüşlerini belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda ders denetiminin uygulanması, rehberlik ve mesleki yardım, denetim esnasında il eğitim denetmenlerinin davranışlarına ilişkin görüşleri ile sınıf öğretmenlerinin cinsiyet, yaş, kıdem, öğrenim durumu, geçirilen denetim sayısı ve görev yaptıkları okul yeri gibi demografik değişkenler arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırma betimsel bir araştırma olup, tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini 2011-2012 öğretim yılında Kastamonu Merkez ilçede bulunan resmi ilköğretim okulları oluşturmaktadır. Veriler Kastamonu merkez ilçede görev yapan 249 sınıf öğretmeninden Yıldırım ( 2007 ) tarafından geliştirilen“Sosyal Bilgiler Öğretmenlerinin Ders Denetimine İlişkin Görüşleri Anketi”ile toplanmıştır. Elde edilen Veriler SPSS 15.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Toplanan verilerin analizinde; frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, parametrik analiz t-Testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) istatistik teknikleri kullanılmıştır. Araştırmada aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır; Sınıf öğretmenlerinin denetimin uygulanması ile ilgili görüşleri“kısmen katılıyorum”seviyesindedir. Denetimin uygulanmasına yönelik öğretmen görüşlerinde cinsiyet durumuna göre anlamlı fark görülmekle birlikte yaş, kıdem, öğrenim durumu, geçirilen denetim sayısı ve görev yaptığı okul yeri değişkenleri arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Sınıf öğretmenlerinin rehberlik ve mesleki yardım ile ilgili görüşleri“kısmen katılıyorum”seviyesindedir. Rehberlik ve mesleki yardıma yönelik öğretmen görüşlerinde cinsiyet, yaş, kıdem, öğrenim durumu, geçirilen denetim sayısı ve görev yaptığı okul yeri değişkenleri arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Sınıf öğretmenlerinin denetim esnasında il eğitim denetmenlerinin davranışları ile ilgili görüşleri“kısmen katılıyorum”seviyesindedir. İl eğitim denetmenlerinin davranışlarına yönelik öğretmen görüşlerinde cinsiyet, yaş, kıdem, öğrenim durumu, geçirilen denetim sayısı ve görev yaptığı okul yeri değişkenleri arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the ideas of the classroom teachers about the lesson inspections performed by the city education inspectors. Whether thera are any logical relationships among the demographic variables such as the application of lesson inspection, the counselling and vocational assistance, the ideas of the teachers on the behaviour of the inspectors, the sex, age, seniority, state of education, the number of the inspections, the name of the schools they worked at or not have been searched. This study is a descriptive research and screening model has been used. The hub of the study is the official primary schools in Kastamonu Center in 2011-2012 School Year. The data has been gained by the performing the“The Questionnaire on the ideas of Social Science Teachers about the Lesson Inspection”developed by Yıldırım (2007) who is one of the 249 teachers working at different schools at Kastamonu Center. The gained data has been analysed by the SPSS 15.0 packaged software programme. Frequency, per cent, arithmetic mean, standard deviation, t-testing with parametric analysis, one way analysis of variance test (ANOVA) to get the data have been used. The following results have been obtained; Most of the answers of the classroom teachers are“I partially agree”. There has been a significant difference in terms of“sex”in the teachers' ideas for the application of inspection but there are not any differences in terms of age, seniority, state of education, the number of the inspections, the name of the schools they worked at. The answers of the classroom teachers are mostly“I partially agree”for the counselling and vocational assistance. There are not any differences in terms of sex, age, seniority, state of education, the number of the inspections, the name of the schools they worked at from the point of the counselling and vocational assistance. Most of the answers of the classroom teachers are“I partially agree”for the behaviours of the city educational inspectors . There are not any differences in terms of sex, age, seniority, state of education, the number of the inspections, the name of the schools they worked at from the point of the behaviours of the city educational counsellors. Key Words; City Educational Inspectors, Classroom Teacher, Inspection, Counselling and Vocational Assistance.