Gerçekçi matematik eğitiminin ilkokul 3. sınıf öğrencilerine kesirlerin öğretiminde başarıya kalıcılığa ve tutuma etkisi
Effect of realistic mathematics education in teaching fractions to the third grade primary school students on achievement, retention and attitude
- Tez No: 357728
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALTAY EREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Gerçekçi Matematik Eğitimi, Kesirler, Tutum, Başarı, Kalıcılık, Realistic Mathematics Education, Fractions, Attitude, Achievement, Retention
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilkokul üçüncü sınıf öğrencilerine kesirler konusunun öğretiminde Gerçekçi Matematik Eğitimi'nin başarıya kalıcılığa ve tutuma etkisinin incelenmesidir. Araştırmanın çalışma grubunu 2012-2013 öğretim yılında Bolu ili merkez ilçeye bağlı Çimento Çaydurt İlkokulu ve Karaköy TOKİ İlkokulunda öğrenim gören toplam 85 öğrenci oluşturmuştur. Öğrencilerin kesirler konusuna ilişkin akademik başarılarına ilişkin veriler 'Kesirler Başarı Testi', Matematik dersine yönelik tutumlarına ilişkin veriler Baykul (1990) tarafından geliştirilen 'Matematik Tutum Ölçeği' ve matematik dersindeki başarının kalıcılığına ilişkin veriler 'İzleme Testi' aracılığıyla elde edilmiştir. Araştırmanın amacı doğrultusunda belirlenen soruların uygun biçimde cevaplanması amacıyla, doğrulayıcı faktör analizi, kovaryans analizleri ve tekrarlı ölçümler için kovaryans analizleri gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda Gerçekçi Matematik Eğitiminin uygulandığı deney grubunda bulunan öğrencilerin başarı son- test puan ortalamasının mevcut programın uygulandığı kontrol grubunda bulunan öğrencilerin başarı son test puan ortalamalarından anlamlı düzeyde daha büyük olduğu belirlenmiştir. Benzer bir biçimde deney grubunda yer alan öğrencilerin tutum son-test puan ortalamasının, kontrol grubunda yer alan öğrencilerin tutum son-test puan ortalamasından anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu saptanmıştır. Bununla birlikte, deney grubundaki öğrencilerin başarı son-test ve izleme testi puan ortalamaları arasındaki farklılığın anlamlı olmadığı, kontrol grubundaki öğrencilerin ise başarı son-test ve izleme testi puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılığın bulunduğu da saptanmıştır. Diğer taraftan, hem deney grubundaki öğrencilerin tutum son-test puan ortalamasıyla izleme testi puan ortalaması arasında, hem de kontrol grubundaki öğrencilerin tutum son-test puan ortalamasıyla izleme testi puan ortalaması arasında anlamlı farklılıkların bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada eğitim durumlarına çıkarsamalara ve gelecekte yapılacak araştırmalara ilişkin önerilere de yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study is to investigate the effect of Realistic Mathematics Education in teaching fractions to the third grade primary school students on achievement, retention and attitude. Population of the research is composed of totally 85 students studying at Çimento Çaydurt Primary School and Karaköy TOKİ Primary School in Bolu in the academic year of 2012-2013. Data related with the students' academic achievement towards the topic of fractions have been collected by 'Fractions Achievement Test'. Data related with attitudes towards Mathematics have been collected by 'Mathematics Attitudes Scale'; whereas the data related with retention of mathematics achievement have been collected by 'Retention Test'. Confirmatory Factor Analyses, analyses of covariances (ANCOVAs) and analyses of covariances for recurrent measurements were conducted in order to answer the research questions prepared in accordance with the aim of the research appropriately. It was determined at the end of the research that the students' mean scores in achievement post-test in experimental group in which Realistic Mathematics Education was used were significantly higher than the students' mean scores in achievement posttest in controlled group in which available program was used. It was similarly determined that that the students' mean scores in attitude post-test in experimental group were significantly higher than the students' mean scores in attitude post-test in controlled group. However, it was also determined that the difference between the students' mean scores in achievement post-test and in retention test was not significant in experimental group whereas there is a significant difference between the students' mean scores in achievement post-test and in retention test. On the other hand, it was resulted that there are no differences in students' attitude post-test mean scores and retention test mean scores both in experimental group and in controlled group. Educational implications and suggestions for the future research have also been discussed in the current study.