Üstbilişsel stratejilerle desteklenen gerçekçi matematik eğitiminin üçüncü sınıf öğrencilerinin akademik başarıları, matematik tutumları ve üstbilişsel becerilerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of realistic mathematics education supportednby metacognitive strategies of the academic achievements, mathematics attitudes and metacognitive skills of third grade primary school students
- Tez No: 713754
- Danışmanlar: PROF. DR. PERİHAN DİNÇ ARTUT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Gerçekçi matematik eğitimi, matematik başarısı, matematik tutumu, üstbiliş, üstbilişsel beceriler, Realistic mathematics education, mathematics achievement, math attitute, metacognition, metacognitive skills
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 390
Özet
Bu araştırmanın amacı, üstbilişsel stratejilerle desteklenen Gerçekçi Matematik Eğitimi (GME) yaklaşımının ilkokul 3. sınıf öğrencilerinin akademik başarıları, matematik tutumları ve üstbilişsel becerileri üzerine etkisini incelemektir. Araştırmada hem nicel hem de nitel araştırma yöntemleri birlikte kullanılmıştır. Araştırmanın nicel bölümü ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel modele göre tasarlanmıştır. Aynı zamanda nicel verileri desteklemek amacıyla öğrenci görüşlerinden ve düşünme günlüklerinden elde edilen nitel veriler kullanılmıştır. Bu araştırma 2018–2019 eğitim- öğretim yılında Gaziantep il merkezinde bulunan iki farklı ilkokulda üçüncü sınıfa devam eden 95 (42 kız, 53 erkek) öğrenci ile yürütülmüştür. Araştırmada iki deney grubu ve iki kontrol grubu yer almıştır. Deney-1, deney-2 ve kontrol-1 grupları aynı okuldan, kontrol-2 grubu ise benzer sosyo-ekonomik düzeydeki başka bir okuldan seçilmiştir. Deney grupları ile kontrol-1 grubunda dersler araştırmacı tarafından, kontrol-2 grubunda ise sınıf öğretmeni tarafından yürütülmüştür. Dersler deney-1 grubunda (n=23) üstbilişsel strateji desteği olmaksızın sadece Gerçekçi Matematik Eğitimi (GME) ile deney-2 grubunda (n=23) üstbilişsel stratejilerle desteklenen Gerçekçi Matematik Eğitimi (Üstbiliş+GME) ile kontrol gruplarında (kontrol-1=23, kontrol-2=26) ise mevcut matematik öğretim programı doğrultusunda işlenmiştir. Araştırma 12 hafta (48 ders saati) sürmüştür. Araştırmanın nicel verileri“Matematik Başarı Testi”,“Matematik Tutum Ölçeği”,“Üstbiliş Ölçeği”kullanılarak elde edilmiştir. Nitel veriler ise deney gruplarındaki öğrencilerin uygulama süreci hakkındaki yazılı görüşlerinden ve deney-2 grubu öğrencilerinin düşünme günlüklerinden elde edilmiştir. Uygulamanın sonunda deney gruplarındaki öğrencilere araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu uygulanmıştır. Toplanan nicel veriler SPSS-22 ile analiz edilmiştir. Nicel verilerin analizinde Kruskal-Wallis, Mann-Whitney U ve ANOVA testleri kullanılmıştır. Nitel verilerin analizinde ise görüşme formları ve düşünme günlükleri betimsel olarak analiz edilmiştir. Nicel verilerin analizinden sonra elde edilen bulgulara göre deneysel uygulama sonrasında deney gruplarında bulunan öğrencilerin akademik başarıları, matematik tutumları ve üstbilişsel becerilerinin, mevcut öğretim yönteminin devam ettiği kontrol gruplarına göre anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Ancak deney-1 ve deney-2 grubu öğrencilerinin akademik başarıları ve matematik dersine yönelik tutumları arasında anlamlı bir farklılık bulunmamış, üstbilişsel becerileri arasında deney-2 grubu lehine anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Kontrol grupları arasında da bağımlı değişkenler açısından anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Nitel verilerin analizinden sonra elde edilen bulgulara göre her iki deney grubu ile yapılan görüşmelerde öğrenciler GME yöntemi hakkında olumlu görüş belirtmişlerdir. Öğrenciler GME yönteminin faydalı ve eğlenceli olduğunu, bu yöntemi başarılı bulduklarını ifade etmişlerdir. Ayrıca deney-2 grubu öğrencileriyle üstbiliş eğitimi ile ilgili yapılan görüşmelerde öğrencilerin aldıkları üstbiliş eğitimi sayesinde bir etkinlik sürecinde kendi düşünmelerini kullanmayı, yönetmeyi ve kontrol etmeyi öğrendikleri görülmüştür. Öğrenciler bu eğitimle ilgili olumlu görüşler belirterek artık bir etkinlik yaparken düşünerek hareket ettiklerini, her adımı sorguladıklarını, planlı ve bilinçli adımlarla sonuca ilerlediklerini belirtmişlerdir. Düşünme günlüklerinden elde edilen verilerde ise öğrencilerin anlama, ilişkilendirme, planlama, süreç ve sonucu değerlendirme gibi üstbilişsel becerileri günlüklerine yansıttıkları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of the Realistic Mathematics Education (RME) approach supported by metacognitive strategies of the academic achievements, mathematics attitudes and metacognitive skills of third grade primary school students. Both quantitative and qualitative research methods were used together in the research. The quantitative part of the research was desingned according to the pre test-post test control group quasi-experimental model. At the same time, qualitative data obtained from student views and thinking diaries were used to support quantitative data. This research was carried out with 95 (42 female, 53 male) students attending the third grade in two different primary schools in the city center of Gaziantep in the 2018-2019 academic year. Two experimental groups and two control groups were included in the study. Experiment-1, experiment-2 and control-1 groups were selected from the same school, while the control-2 group was chosen from another school with a similar socio-economic level. The lessons were conducted by the researcher in the experimental groups and in the control-1 group and by the class teacher in the control-2 group. The lessons were taught only in Realistic Mathematics Education (RME) without metacognitive strategy support in the experimental-1 group (n=23) and in Realistic Mathematics Education (RME) (Metacognition+RME) supported with metacognitive strategies in the experimental-2 group (n=23) and in the control groups (control-1=23, control-2=26) have been processed in line with the current mathematics cirriculum.The research lasted twelve weeks (48 lesson hour). The quantitative data of the research were obtained by using“ Mathematics Achievement Test”,“Mathematics Attitude Scale”,“Metacognition Scale”. Qualitative data were obtained from the written opinions of the students in the experimental groups about the application process and the thinking diaries of the experiment-2 group students. At the end of the application, a semi-structured interview form developed by the researcher was applied to the students in the experimental group. Collected quantitative data were analyzed with SPSS-22. İn the analysis of quantitative data Kruskal-Wallis, Mann-Whitney U and ANOVA test were used. İn the analysis of qulitative data, the interview forms and the thinking diaries were analyzed descriptively. According to the findings obtained after the analysis of the quantitative data, it was determined that the academic achievements, mathematics attitudes and metacognitive skills of the students in the experimental groups after the experimental application differed significantly compared to the control groups in which the current teaching method was continued. However, no significant difference was found between the academic achievement and attitudes of the experiment-1 and experiment-2 groups students towards the mathematics lesson and a significant difference was found between their metacognitive skills in favor of the experiment-2 group. There was no significant difference between the control groups in terms of dependent variables. According to the findings obtained after the analysis of the qulitative data, in the interviews with both experimental groups, the students expressed positive opinions about the RME method. Students stated that the RME method is useful and fun, and that they find this method successful. İn addition, in the interviews made with the experiment-2 group students about metacognitive education, it was seen that the students learned to use, manage and control their own thinking in an activity process thanks to the metacognition education they received. By expressing positive opinions about this training, the students stated that they question every step and they proceed to the result with planned and conscious steps. İn the data obtained from the thinking diaries, it was observed that the student reflected metacognitive skills such as understanding, association, planning, process and outcome evaluation in their diaries.