Farklılaştırılmış problem çözme öğretiminin üstün zekâlı ve yetenekli öğrencilerin matematik problemlerini çözmelerine, tutumlarına ve yaratıcı düşünmelerine etkileri
The effects of differentiated problem solving instruction on mathematical problem solving, attitudes and creative thinking of gifted and talented learners
  1. Tez No: 357727
  2. Yazar: EŞREF AKKAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: farklılaştırılmış öğretim, üstün zekâ ve yetenek, matematik problemi çözme, yaratıcı düşünme, tutum, Differentiated instruction, Gifted and talented, Mathematics problem solving, Creative thinking, Attitude
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 261
Özet
Çalışmada, farklılaştırılmış problem çözme öğretiminin üstün zekâlı ve yetenekli öğrencilerin matematik problemlerini çözme başarısı, problem çözme tutumu ve yaratıcı düşünmeye yönelik etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada deneysel yöntemin ön test son test kontrol gruplu deseni kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama araçları olarak Matematik Problemi Çözme Tutum Ölçeği, Torrance Yaratıcı Düşünme Testi ve araştırmacı tarafından geliştirilen Problem Çözme Başarı Testi kullanılmıştır. Veri toplama araçları çalışmanın başında ve sonunda deney ve kontrol grubuna uygulanmıştır. Çalışma, Düzce Bilim ve Sanat Merkezi'nde eğitim alan 7'si deney, 8'i kontrol grubu öğrencisi olmak üzere 15 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin tümü Wechsler Çocuklar İçin Zekâ testi ile üstün zekâlı olarak tanılanmışlardır. Deney grubundaki öğrencilere araştırmacı tarafından farklılaştırılmış problem çözme öğretimi uygulanırken, kontrol grubundaki öğrencilere müdahale edilmeyen öğretim yöntemiyle problem çözme öğretimi uygulanmıştır. Araştırmada v öğretim uygulamalarının etkililiğini sınamak için elde edilen verilerin analizinde Mann Whitney-U Testi ve Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi kullanılmıştır. Araştırama sonunda elde edilen bulgulara göre; Farklılaştırılmış problem çözme öğretimi yapılan deney grubunun problem çözme başarı testi, matematik problemi çözme tutumları ve yaratıcı düşünme testi ön test son test puanları arasında son test lehine anlamlı farklılıklar sağladığı bulunmuştur. Farklılaştırılmış problem çözme öğretimi yapılan deney grubu ile kontrol grubu arasında problem çözme başarı testi, yaratıcı düşünme testi son test puanlarına göre deney grubu lehine anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Farklılaştırılmış problem çözme öğretimi yapılan deney grubu ile kontrol grubunun matematik problemi çözme tutum ölçeği son test puanları arasında anlamlı fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to define the effects of differentiated problem solving instruction on mathematical problem solving performances, problem solving attitudes and creative thinking of gifted and talented learners. A pretest-posttest design was used in the experimental process of the study. As the data collection tools, Mathematics Problem Solving Attitude Scale, Torrance CreativeTthinking Test and Problem Solving Achievement Scale developed by the researcher himself were administered. Data collection tools were administered on experiment and control groups both at the beginning and end of the study. The study was conducted in Duzce Science and Art Center on a total of 15 students; 7 students from the experiment group and 8 students from control group making up the population of the study. All students in the experiment and control group were defined as gifted by means of Wechsler Intelligence Scale for Children. While the experiment group was provided with problem solving instruction which was differentiated by the researcher, traditional problem solving instruction was carried out in the control group. Mann Whitney-U Test and Wilcoxon Signed Rank Test were used to analyze the data collected to test the effectiveness of educational processes in the study. According to the findings of the study; There are significant differences between the pretest and posttest scores of the students in the experiment group instructed by differentiated problem solving in favor of the posttest in problem solving achievement test, mathematics problem solving attitude and creative thinking test. There are significant differences between the experiment group instructed by differentiated problem solving instruction and the control group in favor of the experiment group in the posttest scores of problem solving achievement test and creative thinking test. There isn't a significant a difference between the experiment group and the control group in the posttest scores of mathematics problem solving attitude scale.