Do time varying Betas help in asset pricing? Evidence from Borsa Istanbul Stock Exchange
Zamanla değişen Betalar varlık fiyatlandırmasında fayda sağlıyor mu? Borsa İstanbul'dan kanıt
- Tez No: 357741
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT AKDENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Betada zamana bağlı değişim, eşik SVFM, Borsa İstanbul, Time variation in beta, Threshold CAPM, the Borsa Istanbul Stock Exchange
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu tezin amacı Ocak 1998 ve Aralık 2011 tarihleri arasında Borsa İstanbul'da işlem görmüş hisse senedi betalarının zamana bağlı değişimini Akdeniz, Altay-Salih ve Caner (2003) tarafından önerilen Eşik Sermaye Varlıkları Fiyatlama Modeli'nden (Eşik SVFM) faydalanarak incelemektir. Eşik SVFM, betayı bir dayanak ekonomik değişkenin, yani eşik değişkenin bir fonksiyonu olarak tanımlayarak; betaların, eşik değişken belirli bir eşik değere ulaştığı zaman, iki rejim arasında değişmesini sağlamaktadır. Ampirik inceleme için faiz oranları, döviz sepeti, reel effektif döviz endeksi ve piyasa volatilitesi eşik değişkene aday olarak seçilmişlerdir. Bulgular betaların örneklem periyodu süresince döviz sepeti seviyesindeki oransal değişime ilişkin zamana bağlı önemli bir değişim sergilediğini ortaya koymaktadır. Çalışmanın bulguları ek olarak betalardaki değişim dinamiklerinin endüstri tanımlamalarına, piyasa değerine ve piyasa değeri-defter değeri oranına bağlı farklılaştığını göstermektedir. Ayrıca, Eşik SVFM'nin fiyatlandırma randımanının geleneksel SVFM modelininki ile karşılaştırılması ile Eşik SVFM fiyatlandırma açısından daha etkin bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to investigate the time variation in betas of nonfinancial firms traded in the Borsa Istanbul Stock Exchange over the period from January, 1998 to December, 2011 by utilizing the threshold CAPM of Akdeniz, Altay-Salih & Caner (2003). The threshold CAPM defines beta as a function of an underlying economic variable, namely the threshold variable, to allow beta to change among two different regimes when the threshold variable hits a certain threshold level. For empirical analysis, monthly observations of interest rates, currency basket, real effective currency index, and market volatility are selected as candidates for the threshold variable. The empirical findings indicate significant time variation in betas during the sample period due to rate of changes in the currency basket level. The findings of this study also suggest that dynamics of time variation in betas differ across industry specifications, market capitalizations and book-to-market ratios. Furthermore, comparing the pricing performance of the model with the traditional CAPM via time-series regressions, the threshold CAPM performs better in pricing.