Gelenek ve değişim ekseninde Trabzon halk hekimliği üzerine bir araştırma
The research of tradition and change in the axis of Trabzon's folk medicine
  1. Tez No: 357778
  2. Yazar: NAGİHAN BAYSAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİL İBRAHİM ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Trabzon, halk hekimliği, hastalıklar, sağaltma yöntemleri, Trabzon, folk medicine, diseases, treatment methods
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 322
Özet
Bu çalışmada Trabzon halk hekimliğine ait adet, inanma ve uygulamaları üzerinde durulmuş ve bu uygulamalar diğer bölgeler üzerine yapılmış çalışmalarla kıyaslama yapılarak değerlendirilmiştir. Halk hekimliği ve genel kavramlar ile ilgili birinci bölümde“halk hekimliği”kavramının tanımı yapılarak, halk hekimliği kaynaklarına, bu kaynakların sağaltmalardaki yerine, sağaltım yöntem ve tekniklerine ve halk hekimliği mesleğinin piri konusuna yer verilmiştir. İkinci bölümde ise, halk hekimleriyle, bu mesleğin doğuşuyla ve zaman içerisinde gösterdiği gelişim ve değişimle birlikte bugüne kadar gelmesini sağlayan süreçle ilgili bilgi verilmeye çalışılmıştır. Tezimizin üçüncü bölümünde, Trabzon'daki hekimlik uygulamaları ele alınmış, kapsamlı bir biçimde hastalıklar ve bu hastalıkların sağaltımında uygulanan yöntemler tespit edilmiştir. Elde edilen bilgiler ve ürünlerle diğer yöre çalışmaları değerlendirilmiş ve mukayeseli bir sonuç ortaya konulmuştur. Bu sayede de hem Orta Asya hem de Anadolu inanç ve kültür yapısının bugün de benzer olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this work, belonging to profession of folk medicine, belief and practises in Trabzon. This practises have been compared with studies done on other regions. At the first stage about, the profession of folk medicine and general conceptions. In this section, it has been mentioned; description of the profession of folk medicine, the sources of the profession of folk medicine and the founder of this job. At the second chapter about, the public physician, the emergence of this profession and change and the development over time of this profession. At the third stage about, folk medicine practices in Trabzon. And in this chapter, diseases and methods of treatment of these diseases have been identified. The information obtained was examined comparative studies with other regions. It is clearly seen that in the final of this investigate, at the Trabzon profession of folk medicine, both middle asia s and anatolia s belief and culture structure is found.