Geç preterm doğan bebeklerde uzun dönemde hipertansiyon sıklığının irdelenmesi
- Tez No: 357880
- Danışmanlar: PROF. DR. HARİKA ALPAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Geç preterm, hipertansiyon, mikroalbuminüri, glomerül filtrasyon hızı, Late preterm, hypertension, microalbuminuria, glomeruler filtration rate
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Geç preterm doğum (34-366 hafta gebelik) yenidoğan döneminde daha yüksek hastalık ve ölüm oranı ile ilişkilidir. Ancak ileri yaşlardaki etkisi iyi bilinmemektedir. Bu çalışmada geç preterm doğumun çocuklarda kan basıncı, böbrek fonksiyonları ve idrar protein atılımı üzerindeki etkisinin belirlenmesi amaçlandı. Metod ve Hastalar: 4-13 yaş arası altmış beş geç preterm ile 65 term doğan çocuk Yaşam İçi Kan Basıncı İzlemi (YİKBİ) ile değerlendirildi. Hastalardan 24 saatlik idrar örnekleri toplandı, idrarda mikroalbümin atılımı (UAE) ve glomerüler filtrasyon hızı (GFH) ölçüldü. Sistolik, diyastolik ve ortalama kan basınçları (SKB, DKB ve OKB), erkek ve kızlar için ayrı ayrı gündüz, gece ve 24 saatlik zaman aralıklarında standart deviasyon skorlarına (SDS) dönüştürüldü. SKB, DKB ve OKB SDS değeri 1,63' ü aştığında hipertansiyon olarak kabul edildi. İdrar mikroalbümin atılımı mg/gün olarak ifade edildi. 30-300 mg/gün değerleri mikroalbüminüri (MA) olarak kabul edildi. Bulgular: Geç preterm ve kontrol grubunun yaş ortalaması sırasıyla 8,9±2,4 ve 9,58±2,2 yıl idi (p>0.05). Geç preterm ve term çocuklar arasında ortalama GFH ve mikroalbümin düzeyleri arasında fark bulunmadı. Üç term kontrol ve iki geç pretermde en az bir YİKBİ parametresine göre (sistolik, diyastolik ve ortalama KB) HT saptandı. Mikroalbuminüri, kontrol grubu ve geç preterm gruptan beşer kişide tespit edildi. Yirmidört saatlik sistolik KB SDS, gündüz sistolik KB SDS, gece sistolik KB SDS, gece diyastolik KB SDS, 24 saatlik OKB KB SDS, gündüz OKB KB SDS ve gece OKB KB SDS değerleri geç preterm çocuklarda termlere göre daha yüksek saptandı. Sonuç: Geç preterm çocuklarda kan basıncı değerlerinin yüksek bulunması, ileride gelişebilecek olası HT açısından dikkatli bir izlemin gerekliliğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Late-preterm birth (34 - 36 weeks' gestation) is associated with higher rates of neonatal morbidity and mortality and higher healthcare utilization, but its impact on later life is not well known. In this study we aimed to evaluate whether late-preterm birth affects blood pressure, renal function and urinary protein excretion in children later in life. Methods and Patients: Sixty-five children aged 4 to 13 years born as late-preterm and 65 age and sex matched children born full-term were evaluated with 24-h ambulatory blood pressure monitoring (ABPM), urinary microalbumin excretion (UAE) and glomeruler filtration rate (GFR). All subjects underwent ABPM prospectively. For each gender, daytime, nighttime and 24-hour systolic, diastolic and mean blood pressures (SBP, DBP, and MAP) were transformed to standard deviation scores (SDS). Blood pressure profiles (SBP DBP, and MAP) were considered abnormal when the corresponding SDS values exceeded 1. 63. Urinary microalbumin excretion was expressed as mg/day, the value between 30 - 300 mg/day was defined as microalbuminuria (MA). Results: The mean ages of late-preterm group and control group were 8,9 ± 2,4 and 9,58 ± 2,2 years respectively. There was no significant difference in mean GFR and MA levels between late-preterm and term children. Two late-preterm children and three full- term controls had hypertension in at least one ABPM parameter (systolic, diastolic or mean BPs). Microalbuminuria was detected in five late-preterm cases and five controls. 24-h systolic BP SDS, daytime systolic BP SDS, nighttime systolic BP SDS, nighttime diastolic BP SDS, 24-h MAP BP SDS, daytime MAP BP SDS, and nighttime MAP BP SDS were found to be significantly higher in late-preterm children compared to term children. Conclusion: We conclude that late-preterm children have higher BP levels, so those children should be followed up carefully by the pediatrician regarding probable hypertension in their future life.