Televizyon izleme süresinin okul öncesi eğitim kurumuna devam eden 60-72 aylık çocukların sosyal becerileri ve anti-sosyal davranışları üzerindeki etkisinin incelenmesi: Samsun ili örneği
- Tez No: 358051
- Danışmanlar: PROF. DR. ALEV ÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Radyo-Televizyon, Education and Training, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: TV İzleme Süresi, Sosyal Beceriler, AntiSosyal Davranış, Okul Öncesi Eğitim, The duration of TV watching, Social Skills, Antisocial Behaviour, Preschool Education
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırmada, okul öncesi dönemdeki çocukların TV izleme sürelerinin sosyal becerileri ve antisosyal davranışları üzerindeki etkilerini incelemek amaçlanmıştır. Araştırma tarama modeline uygun olarak planlanmış ve yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini Samsun ili merkez ilçelerinde okul öncesi eğitime devam eden 60-72 aylık çocuklar oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini ise Samsun ilinde Atakum, İlkadım, Canik ve Tekkeköy merkez ilçelerinde yer alan, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı özel ve bağımsız anaokullarına devam eden tesadüfi oransız örneklem yöntemiyle seçilen 60-72 aylık 498 çocuk oluşturmuştur. Araştırmada verilerin toplanmasında demografik verilere yönelik bir anket formu ile“Anaokulu ve Anasınıfı Davranış Ölçeği”nin sosyal beceriler ve antisosyal davranışlar alt ölçekleri kullanılmıştır. Yapılan analizlerde betimsel istatistik (frekans, yüzdeler, ortalamalar ve standart sapmalar), iki faktörlü ANOVA, Post-Hoc çoklu karşılaştırma testlerinden Tamhane's T2 ve Scheffe testleri kullanılmıştır. Çocukların sosyal becerileri TV izleme sürelerine göre incelendiğinde daha uzun süre TV izleyen çocukların sosyal becerileri kısa süre izleyenlere göre daha yüksek düzeyde bulunmuştur. Anne öğrenim durumunun da çocukların sosyal becerileri üzerinde etkili olduğu saptanmıştır. Başka bir deyişle; anne öğrenim düzeyi yükseldikçe çocukların sosyal becerilerinde artış olduğu belirlenmiştir. Diğer yandan çocukların sosyal becerilerinin cinsiyete, baba öğrenim düzeyine, kardeş sayısına ve anne çalışma durumuna göre farklılaşmadığı saptanmıştır. Elde edilen bulgular sonucunda TV izleme süresi ve anne öğrenim durumu birlikte incelendiğinde çocukların sosyal becerileri üzerinde etkili olduğu bulunmuştur. TV izleme süresi ve cinsiyetin ise çocukların sosyal becerileri üzerinde etkili olmadığı saptanmıştır. TV izleme süresi ve baba öğrenim durumunun da çocukların sosyal becerileri üzerinde etkili olmadığı bulunmuştur. Ayrıca, TV izleme süresi ve kardeş sayısı birlikte ele alındığında çocukların sosyal becerileri üzerindeki ortak etkisinin anlamlı olmadığı bulunmuştur. Diğer yandan TV izleme süresi ve anne çalışma durumunun da çocukların sosyal becerileri üzerinde etkili olmadığı saptanmıştır. Çocukların antisosyal davranışlarında TV izleme sürelerine göre farklılık bulunmamıştır. Fakat çocukların antisosyal davranışlarının cinsiyete göre farklılaştığı saptanmıştır. Buna göre erkek çocukların antisosyal davranışlarının düzeyi kız çocuklarına göre daha yüksek bulunmuştur. Çocukların antisosyal davranışlarının anne öğrenim düzeyi, baba öğrenim düzeyi, kardeş sayısı ve anne çalışma durumuna göre farklılaşmadığı belirlenmiştir. TV izleme süresi ve cinsiyetin çocukların antisosyal davranışları üzerinde etkili olmadığı bulunmuştur. Çocukların TV izleme süresi ve anne öğrenim durumunun antisosyal davranışlar üzerinde etkili olmadığı saptanmıştır. Çocukların TV izleme süresi ve baba öğrenim durumunun da antisosyal davranışlar üzerinde etkili olmadığı belirlenmiştir. Bunun yanı sıra çocukların TV izleme süresi ve kardeş sayısının etkisi birlikte incelendiğinde, çocukların antisosyal davranışları üzerinde etkili olmadığı görülmüştür. TV izleme süresi ve anne çalışma durumu da birlikte incelendiğinde çocukların antisosyal davranışları üzerinde etkili olmadığı saptanmıştır. Araştırmanın sonuçları ilgili literatür kapsamında tartışılmış, araştırmacılara ve anne babalara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the effect of duration of TV watching on social skills and antisocial behaviours of 60-72 month-old pre-school children. The study was planned and conducted according to the survey model. The sample of the study was composed of 498 children who were 60-72 month-old choosen with random sample method and attended to private and nursery schools subordinated to The Ministry Of National Education located in the central region of Samsun such as Atakum, İlkadım, Canik and Tekkeköy. In the study a survey form to collect demographical data and two subtests (social skills section and antisocial behaviour section) of“Preschool And Kindergarden Behaviour Scale PKBS-2”were used. The methods of descriptive statistics (frequencies, percentages, averages and standart deviations), two way ANOVA and Post-Hoc multiple comparison tests of Tamhane's T2 and Scheffe were used to analyze data. According to the results it was found that the social skills of children who watched TV longer was socially more skilled than children who watched TV shorter. The results indicated that educational background of mothers was effective on children social skills. In other words it could be said that there was an increase in children's social skills if mothers educational background were high. On the other hand it was found that children's social skills did not change according to gender, educational background of father, number of siblings and working mothers. It was also found that the duration of TV watching and educational background of mothers were effective together on children's social skills. The result indicated that duration of TV watching and gender were not effective together on children's social skills. When it comes to the effects of the duration of TV watching and educational background of fathers, they were not effective together on children's social skills. Moreover, when the duration of TV watching and number of siblings were analyzed together, it was found that these two factors effects were not significantly effective on children's social skills. When antisocial behaviours of children were considered it was not found any significant difference in children's antisocial behaviours in terms of children's duration of TV watching. On the other hand the result indicated that gender of children had effects on antisocial behaviours of children. In other words the boy's antisocial behaviour was found higher than the girls. There was not any differences between children's antisocial behaviours with the educational background of mother and father number of siblings and working mothers. The duration of TV watching and gender did not have an effect on the children's antisocial behaviours. It was found that the duration of children's TV watching and the educational background of parents did not have any effects on the antisocial behaviours of children. One of the results was that the duration of childrens's TV watching and the educational background of parents were not effective on antisocial behaviours of children. In addition to this, when the duration of children's TV watching and number of siblings were analyzed together, it was seen that these two factors did not have any effects on the children's antisocial behaviours. The duration of TV watching and the working mothers were not either effective on the children's antisocial behaviours. The results of the study were discussed according to related literature and some suggestions to researches and parents were stated.