Havacılık alanında insan kaynağı yetiştirme ve THY akademinin uluslararası eğitim akreditasyonları
Bringing human resources in aviation and the international accreditations of THY academy
- Tez No: 358102
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHİN KARASAR, DOÇ. DR. NAZAN HAYDARİ PAKKAN, YRD. DOÇ. DR. TOLGA DURSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, İşletme, Civil Aviation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Havacılık, İnsan Kaynağı, Eğitim, Akreditasyon, THY Akademi 2013, 98 sayfa, Aviation, Human Resources, Training, Accreditations, THY Academy 2013, 98 pages
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZET HAVACILIK ALANINDA İNSAN KAYNAĞI YETİŞTİRME VE THY AKADEMİNİN ULUSLARARASI EĞİTİM AKREDİTASYONLARI MUHİTTİN HASAN UNCULAR Danışman: Prof. Dr. Şahin KARASAR Günümüz havacılık sektörü baş döndürücü bir hızla gelişmekte dünyada artık sınırlar birbirine yakınlaşmaktadır. Yüzlerce havayolu, binlerce uçak ve destinasyon havacılık sektörünün faaliyet kapsamının içinde yer almaktadır. Büyüyen havacılık sektörünün en temel ihtiyaçlarının başında yer alan insan kaynağı yetiştirme doğudan batıya, kuzeyden güneye dünyanın her noktasında havacılık için giderek büyüyen bir ihtiyaç olmaya devam etmektedir. Kalifiye insan kaynağı yetiştirebilme elbette etkin ve uluslararası arenada itibar gören yüksek kalite standartlarında eğitim politikalarıyla mümkün olabilmektedir. İnsan Kaynağı yönetim politikalarında en temel prensiplerden biri olan“doğru zamanda, doğru kişi, doğru iş için ve doğru maliyetlerle”ilkesi etkin bir eğitim politikasıyla desteklenmediği sürece istenilen seviyelerde kalifiye insan kaynağına ulaşılamamış olacaktır. Uluslararası havacılık camiasında eğitimlerde akreditasyonlar büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda Türk Hava Yolları Havacılık Akademisi de havacılık eğitimlerinde uluslararası akreditasyonlara ayrı bir önem vermektedir. Bu çalışma ile havacılık alanında insan kaynağı yetiştirilmesinin önemi ve Türk Hava Yolları özelinde havacılık eğitimlerinde uluslararası akreditasyonların yeri ele alınacaktır. Havacılık alanında insan kaynağı yetiştirmenin yerel/ lokal bir çaba değil, aksine küresel/global bir yatırım, planlama, içerik ve uygulamayı gerektiren bir çaba olduğu için THY Akademinin uluslararası akreditasyonları bu kapsamda ve bu bağlamda ayrı bir önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TRAINING THE HUMAN RESOURCES IN AVIATION AND INTERNATIONAL ACCREDITATIONS OF THY ACADEMY MUHİTTİN HASAN UNCULAR Advisor: Prof. Dr. Şahin KARASAR The contemporary aviation industry has been developing with an amazing speed and yet the borders have been getting closer to each other. Hundreds of airlines, thousands of aircraft and destinations are in the scope of the activities of aviation industry. Training the human resources that is one of the basic needs of the growing aviation industry has been going on as a gradually growing need from east to west, from north to south in all the corners of the world . Training the qualified human resources could of course be possible through the effective and reputable training policies in the international arena with high quality standards. Unless it is not supported with the effective training policies, as one of the basic principles of the human resources“recruiting the right person at the right time for the right position with the right costs”in the human resources management policies, qualified human resources in the desired level could not be reached. In the international aviation circle the accreditations in training has great importance. In this content Turkish Airlines Aviation Academy attaches great importance to international accreditations in aviation trainings. With this study, the importance of training the human resources in aviation and in the sample of Turkish Airlines the place of international accreditations in the aviation trainings are considered. Since the efforts to train human resources in the aviation area is not a local effort but on the contrary it is an effort that requires a global investment, planning, content and implementation, the international accreditations of THY Academy within this context and content has another importance.