9-10 yaş çocuklarının evlilik çatışması algıları ile sosyal becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relation of 9 to 10 years old children's perceptions of marital conflict and their social skills
- Tez No: 358110
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İDİL KAYA BALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Evlilik Çatışması, Sosyal Beceri, Çocukların Evlilik Çatışması Algıları, Marital Conflict, Social Skills, Children's Perceptions of Marital Conflict
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmanın amacı; 9-10 yaş çocuklarının evlilik çatışması algıları ile sosyal becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Ayrıca çalışmada, çocukların evlilik çatışması algıları ile sosyal becerilerinin cinsiyete, okul türüne, kardeş sayısına, doğum sırasına, anne-baba yaşına, anne-baba eğitim durumuna ve aile gelirine göre farklılığı incelenmiştir. Bu amaca uygun olarak oluşturulmuş kişisel bilgileri içeren bir demografik form, çocukların evlilik çatışması algıları ölçeği ve 9-10 yaş çocuklarına yönelik sosyal becerileri değerlendirme ölçeği İstanbul'da bulunan 227 çocuk, onların ailelerine ve öğretmenlerine uygulanmıştır. Yapılan istatistiksel değerlendirme ve analizler sonucunda, çocukların evlilik çatışması algısı ölçeğinden aldıkları puan ile sosyal becerileri değerlendirme ölçeğinden aldıkları puan arasında negatif yönde, anlamlı ve güçlü bir ilişki olduğu saptanmıştır. Evlilik çatışmalarını sık ve içeriğini şiddetli, çözümsüz algılayan, evlilik çatışmaları nedeniyle yüksek tehdit düzeyi algılayan ve evlilik çatışmasından dolayı kendini suçlayan çocukların sosyal beceri düzeylerinin olumsuz yönde etkilendiği bulunmuştur. Bunda; cinsiyet, okul türü, kardeş sayısı, doğum sırası, anne-baba yaşı, anne-baba eğitim durumu ve aile gelir düzeyi değişkenleri açısından farklılık saptanmıştır. Bulgular ilgili literatür çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The study aims to examine the relation of 9 to 10 years old children's perceptions of marital conflict and their social skills. It further seeks to investigate the roles and the impacts of various demographic and social factors such as the gender, number of siblings and birth order of the children, the types of school that they attend, the level of income of their family, and the age and the educational level of their parents, on the children's perception of the marital conflict and the level of their social skills. In accord with this aim, a questionnaire comprising a personal information form, the children's conceptions of the marital conflict scale, and the social skills scale for 9 to 10 years old children were applied to 227 participants in Istanbul, including 9 to 10 years old children, their parents and their teachers. The findings of the study revealed that there is a strong, negative correlation between the scores that the children get from the two constituent scales of the study. Children who observe the marital conflicts of their parents more frequently, perceive them more violent and left unsolved, feel unsafe and threatened because of the conflicts, and blame themselves for the conflicts tend to score less on the social skills set. Additionally, the level of this negative correlation differentiated according to the different demographic and social factors such as the gender, number of siblings and birth order of the children, the types of school that they attent, the level of income of their family, and the age and the educational level of their parents. The findings are discussed within the framework of the related literature.