Türkiye'de markalaşmış ürünlerin ambalaj ve tasarımlarının incelenmesi
Examination of the packaging and designs of products branded in turkey
  1. Tez No: 358150
  2. Yazar: ELİF KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN GANİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Ambalaj, Ambalajın Tarihi ve Tasarımı Süreci, Markalaşmış Ürün Ambalajları, Packaging, Packaging and Design Process, Branded product packaging
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET TÜRKİYE'DE MARKALAŞMIŞ ÜRÜNLERİN AMBALAJ ve TASARIMLARININ İNCELENMESİ Elif KOÇ Yüksek Lisans Tezi, Grafik Tasarımı Anasanat Dalı Danışman: Prof. Dr. Selahattin GANİZ Temmuz, 2013 - 87 sayfa Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ambalaj ve ambalaj sektörünün günlük yaşamımızdaki yeri çok önemlidir. Ticari yönden ele aldığımızda piyasadaki pazar payı da çok büyüktür. Ambalaj günlük yaşamın neredeyse her alanında işlevsel boyutlarıyla yaygınlık gösterir. Özellikle ünlü markaların markalaşma sürecini tamamladıktan sonra ambalajlarında markaya bağlı kimliklerini görsellerinde açıkça görmek ve izlemek mümkündür. Bir ürünün markalaşması uzun yıllara yayılan bir geçmişe, kitleler üstündeki güvene bağlı olarak oluşan süreçle doğru orantılıdır. Bu bağlamda her ürünün markasına ve kendine özgü bir görselliğini de içeren bir yerleşik kimliği oluşur. Grafik tasarım açısından düşünüldüğünde ilerleyen zaman dilimleri içerisinde grafiğin değişen yüzü ambalajların görsellerinde de temel tasarımlarına paralel olarak revizyondan geçilerek güncellemesi gerekebilir. Ülkemizde Kurukahveci Mehmet Efendi buna örnek olarak gösterilebilir. Bu tez çalışmasında ambalajın tanımı ve onun temel ilkeleri günümüze değin tarihsel süreç içinde incelenirken günümüzde de dünyadaki ambalaj olgusu ile kıyaslandığında ülkemizde ambalajın geldiği nokta ve gelişim aşamaları örnek verilerek incelenmiştir. Ambalajın niteliklerine göre içerdikleri fonksiyonları, iletişimdeki hedef kitle faktörü, ambalajların sınıflanması, ambalajlamada malzeme çeşitliliği, zorluklar, saklama, koruma, taşıma, paketleme, üretim - tüketim sürecinin ambalaja yansıyan faktörleri ve çözümleri vs. detayları ile incelenerek çalışmanın içinde doğru sıralamayla yer aldı. Türkiye'de markalaşmış ürünlerin titiz bir seçim yapılarak görsel örnekleri üstünde yapılan incelemede geçirdiği evreler, nitelikleri ve grafik tasarım özellikleri ayrı ayrı incelenerek irdelendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXAMINATION OF THE PACKAGING AND DESIGNS OF PRODUCTS BRANDED IN TURKEY Elif KOÇ Master's Thesis, Department Of Graphic Design Supervisor: Prof. Dr. Selahattin GANİZ July, 2013- 87 pages As with all over the world in our country, packing and packaging sector is very important in our daily lives. When we take over market share in the market of commercial aspects is too large. Almost every aspect of daily life of the functional aspects of the packaging shows the prevalence. After you have completed the process of packaging and branding of famous brands, especially depending on the brand, it is possible to make clear to see and track their identities. Spread over many years of a history of a product branding, depending on the trust of the masses is directly proportional to the process. In this context, the brand of each product and a unique ID of a built-in, including usability. Graphic design in terms of the changing face of the chart in the following time zones considering packaging make basic designs as you may need to update the present parallel passing. In our country, Kurukahveci Mehmet Efendi as an example. This thesis in the fundamental principles of the present definition of the packaging and its level of the historical process in the case of packaging in the world today compared to the country while examining the packaging comes from point and development stages are explored by giving an example. Packaging qualifications according to their functions, the audience factor in communication, packaging classification, packaging material diversity, challenges, storage, protection, transportation, packaging, packaging production-consumption process, reflected in the factors and solutions in the study by examining the right order with the details, etc. Turkey made a rigorous selection of products branded in Visual samples upon inspection of the above phases, qualities and graphic design features are discussed by examining separately.