KOBİ'lerde markalaşma sorununun tespiti ve tutundurma faaliyetlerinin geliştirilmesi üzerine Konya tekstil-hazır giyim sanayi bölgesi'nde bir uygulama
A survey at textile- confection part of Konya about determining problems of branding and to improve activities of promotions
- Tez No: 219260
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Giyim Endüstrisi, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, İşletme, Clothing Industry, Textile and Textile Engineering, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka, Markalaşma, Marka Stratejileri, Tekstil Sektöründe Markalaşma, Pazarlama, Tutundurma, KOBİ, Brand, Branding, Brand Strategies, Branding Textile Sector, Marketing, Promotion, Small and middle-size factor
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 218
Özet
Bu çalışma dünyanın küçüldüğü, ürün- hizmet pazarlarının giderek daraldığı ve yoğun rekabet savaşlarını yaşandığı günümüzde KOBİ'lerde markalaşmanın işletmeler için kaçınılmaz bir strateji olduğunun ancak kritik süreçleri de gerektirdiğinin altını çizmektedir. İşletmelerin özellikle kendilerini güçlü hissettikleri alanlara yönelerek uzmanlaşmaları ve bu yönde markalarını konumlandırmaları için gereken enerjiyi bünyelerinde barındırdıkları bilinci uyandırılmalıdır. Bu bağlamda çalışma ürün ve hizmetlerin tutundurma faaliyetlerinin marka oluşturma süreci ile başladığını vurgulamaktadır.Fason üretim yapan KOBİ'lerimizin aşama aşama kurumsal bir yapıya geçmesini ve etkin pazarlama yöntemleriyle markalaşma sürecini tamamlamasını, ürünlerini iyi konumlandırabilir ve tutundurabilir hale gelmesini sağlamalıyız. Bu çalışmada sorun tespitleri ağılıklı olurken yer yer çözüm önerileri ve tanımlamalara yer verilmiştir.Araştırmanın genel amacı Konya tekstil- hazır giyim sanayinde faaliyet gösteren, markalaşmış veya markalaşma yolunda adımlar atan işletmelerin içinde bulundukları markalaşma sorunlarını tespit etmektir.Çalışmanın birinci bölümünde araştırmanın evrenini oluşturan KOBİ'lerin tanımı, KOBİ'lerle ilgili genel bilgiler ve Türkiye' deki durumları üzerinde durulmuştur. Zayıf ve üstün yönleri irdelenmiş çeşitli noktalarda diğer işletmelerden ayrılan taraflarına yer verilmiştir. KOBİ'lerin avantajları anlatılmış ve dezavantajları hakkında bilgiler verilmiştir.Çalışmanın ikinci bölümünde yer alan bilgiler, KOBİ'lerdeki markalaşma süreçleri ile ilgilidir. Marka kavramının incelendiği ve markanın firma değerine değer katan faktörlerinin irdelendiği bu bölümde literatür kaynakları taranmış ve üzerinde incelemeler yapılmış ve konu uzmanlarına atıflarda bulunulmuştur. İşletmelerde marka kişiliği oluşturma ve bu faaliyetin işlemelere getirileri açıklanmıştır. KOBİ'lerin genel sorunları ve Konya tekstil ? hazır giyim sanayi bölgesinde yaşanan çeşitli kategorideki KOBİ sorunları ele alınmıştır.Çalışmanın üçüncü bölümünde, KOBİ'lerin pazarlama faaliyetleri üzerinde durulmuş ve bugün itibariyle gelinen nokta incelenmiştir. Pazarlamanın KOBİ'ler açısından önemi ve bu faaliyet içerisinde yer alan diğer çalışmalar detaylı olarak anlatılmıştır. Bu bölüm içerisinde tez konusu ile bağlantılı olarak asıl önem arz eden tutundurma faaliyetleri ve tutundurma araçları olan reklâm, kişisel satış, satış geliştirme, halkla ilişkiler ve doğrudan pazarlama kavramları bilimsel açıdan incelenmiş ve bilimsel olarak tekrar dile getirilmiştir.Çalışmanın dördüncü kısmında araştırma evreni olarak Konya tekstil- hazır giyim sanayi bölgesinde bir anket uygulaması yapılmıştır. Anket çalışmasında KOBİ niteliğindeki işletmeler üzerinde uygulanmış ve bu işletmelerin markalaşmaya bakış açıları araştırılmış, markalaşma boyutundaki durumları incelenmiş ve tutundurma faaliyetleri noktasında konumları öğrenilmeye çalışılmıştır. Anket çalışmasını sonuçlarıSPSS 15,0 ile analiz edilmiş ve Konya tekstil-hazır giyim sanayinin markalaşma ve tutundurma faaliyetleri kapsamında bir istatistikî haritası çıkarılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This survey emphasizes that branding is an important strategy for organization however it requires critical process nowadays on world becomes smaller and increasing wars of competition. Organizations must improve to feel strong region yourself and they location their brands. Organizations have to make conscious of energy which they accommadate in their structures. In this sense labour emphasizes that proses of promotion product and service starts with proses of composing brand.We must provide that small to middle size factories which are producting cut manufacturing to turn into the institutional structure. Small to middle size factories must get to promote and locate their products well. There are so many determination of state and proposals of solution and descriptions were accommodated in this labour. Advantages and disadvantages of small to middle size factories were searched and were evaluated.General aim of this survey search problems of branding about small to middle size factories which are active in textile-ready-made clothing sector in Konya. In the first part of labour, general informations are given and layed stres on their cases in Turkey. In the second part, concern proses of branding in the Organizations. Brand value was examined and factors which enriched value to brand value was searched. General problems of small and middle size factories were evaluated.In the third part of the labour, marketing activity of small and middle size factors have been deliberate and up today their cases have been revived. Importance of marketing for small and middle size factors was clarified. First important for us promotion notion was examined. The various methods of promoting the product, brand, or company, instrument of promotion, have dealed with scientificly and again have expounded.In the last part of labour, an inquiry application have done in Konya textile-ready-made clothing sector. This inquiry have performed in small middle size factors and their point of view branding have been searched. Results of inquiry application have been analysed with SPSS 15.00 and statistical way map of Konya textile-ready-made clothing sector have been abstracted.