Açık hava reklam mecralarının grafik tasarım açısından incelenmesi
An analysis of outdoor advertising channels from a graphic design perspective
  1. Tez No: 358185
  2. Yazar: EMRE ELDEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN GANİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Açık Hava Reklamları, Açık Hava Reklam Mecraları, Afiş, Billboard, Megaboard, Superboard, Bina Giydirme, Araç Giydirme, Gerilla Reklam, Açık Hava Reklamcılığının Tarihçesi, Outdoor advertising, outdoor advertising channels, banner, billboard, megaboard, superboard, on-wall advertising, on-vehicle advertising, guerilla marketing, history of outdoor advertising
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
ÖZET AÇIK HAVA REKLAM MECRALARININ GRAFİK TASARIM AÇISINDAN İNCELENMESİ Emre ELDEK Yüksek Lisans Tezi, Grafik Tasarımı Anasanat Dalı Danışman: Prof. Dr. Selahattin GANİZ Şubat, 2014 126 sayfa Bu çalışma, şehir hayatının bir parçası haline gelen, grafik sanatlardan doğmuş ve bugün grafik tasarımın başlıca konularından biri olan“açık hava reklamları”nın, tarihsel gelişim süreçleri göz önüne alınarak, grafik tasarım açısından incelenmesini konu almaktadır. Beş ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde açık hava reklamcılığının tanımı yapılmış, özelliklerinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde de sırasıyla reklamın genel tarihi; açık hava reklam ortam ve araçlarının ilk kez kullanılmaya başladığı tarihlerden günümüze ne gibi aşamalardan geçtiği; açık hava reklamlarının hangi amaçlarla, nerelerde ve nasıl kullanıldığı anlatılmıştır. Savaş dönemlerinde, açık hava reklam ortam ve araçlarının kitleler üzerindeki etkisinden faydalanan siyasi erkin, bu mecraları propaganda amacıyla kullanması beş alt başlık altında incelenmiştir. Üçüncü bölümde afişin sanatsal bir ifade aracı olarak doğuşu, belli başlı afiş sanatçılarının ekseninde gelişimi ve sanat akımlarıyla etkileşimi incelenmiştir. Bugünkü kullanım şekliyle başlıca açık hava reklam mecraları başlıklara ayrılıp örneklerlerle açıklanmıştır. Dördüncü bölümde Türkiye'de açık hava reklamcılığının gelişimi ve Türk afiş sanatçıları konu alınmıştır. Bölümler ağırlıklı olarak kaynak taramalarından derlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN ANALYSIS OF OUTDOOR ADVERTISING CHANNELS FROM A GRAPHIC DESIGN PERSPECTIVE Emre ELDEK Master of Arts Thesis in Graphic Design Supervisor: Prof. Dr. Selahattin GANİZ February, 2014 126 pages This study undertakes an analysis of outdoor advertising; a medium which has become a major component of city life, was derived from graphic arts and is now one of the primary concepts in graphic design, with consideration of the stages of its historical development and from a graphic design perspective. The study is composed of five sections. In the introductory section outdoor advertising is defined, along with a discussion of its characteristics. The second section provides a general history of advertising, identifies the stages that outdoor advertising media and its tools have gone through since the first days of their use and explains the objectives of outdoor advertising along with where and how it is applied. Wartime uses of outdoor advertising media and tools by political forces with intentions of mass propaganda are then observed in five subsections. The third section of the study analyzes the birth of banner as a tool for artistic expression, its development within scopes of some of the eminent banner artists and its interaction with art movements. Major outdoor advertising channels are classified in terms of their contemporary applications and explained with examples. In the fourth section, the development of outdoor advertising in Turkey and the case for Turkish banner artists are investigated. The sections are mostly compiled of reviews of the literature.