1950 sonrası açıkhava reklamlarında tasarım ögeleri
Design objects in outdoor advertising after 1950
- Tez No: 424956
- Danışmanlar: PROF. SELAHATTİN GANİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Reklam, Grafik Tasarım, Görsel İletişim, Açıkhava, Mekan, Advertisement, Graphic Design, Visual Communication, Outdoor Advertisement, Place
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu araştırmada, 1950 sonrası açıkhava reklamları ve açıkhava reklam mecralarında kullanılan tasarım dili incelenmiştir. Bu amaçla ilk olarak, araştırmada grafik tasarımın tanımı, grafik tasarım ögeleri, reklamın tanımı ve tarihsel süreciyle birlikte, açıkhava reklamları ele alınmıştır. 1950'den günümüze açıkhava reklam örnekleri incelenmiştir. Bu bağlamda, açıkhava reklamlarının günümüzde kullanımı, değişen uygulamaları ve gelecekte hangi teknolojiler kullanılarak değişmesi muhtemel örneklerine yer verilmiştir.“1950 Sonrası Açıkhava Reklamlarında Tasarım Ögeleri”isimli bu araştırma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm problemin tespiti, çalışmanın amacı, araştırmanın metodolojisi ve ünitelerin planı hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde tasarım ve grafik tasarımın tanımı ve grafik tasarım ögeleriyle birlikte reklamın etkisinin artırılmasında belirleyici unsurlar anlatılarak, açıkhava reklam tasarımlarında dikkat edilmesi gereken tasarım kuralları incelenmiştir. Üçüncü bölümde, reklamın tanımı, gelişimi ve 1950'li yıllardan günümüze açıkhava reklam mecraları örneklerle ele alınmıştır. Günümüz açıkhava reklam mecralarını mekân ve grafik tasarım ilişkisi içinde incelenmiştir.Dördüncü ve son bölümde, açıkhava reklamlarının geleceği hakkında örnekler sunulmuş, araştırmanın tamamını kapsayan sonuç, çalışmanın literatüre katkısı, araştırmanın kısıtları ve geleceğe yönelik çalışma alanlarını oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, outdoor advertising and the design language in outdoor advertising after 1950 were studied. Therefore, first the definition of graphic design, objects of graphic design, definition of advertisement and along with historical process outdoor advertising were analyzed. Examples of outdoor advertising were studied from 1950 to present day. In this context, the possible examples of the functions of outdoor advertising in the present day, changing applications and in the future via which technologies it will change. The“Design Objects in Outdoor Advertising after 1950s”study consists of four chapters. In the first chapter information about the determination of the problem, the aim of the study, the methodology of the study and plan of the units were given. In the second chapter, the definition of graphic design were presented and explaining determinant factors in increasing the effect of advertisement along with graphic design objects, the design rules of graphic design which need to be paid attention were analyzed. In the third chapter, the definition of advertisement, development and the courses of advertisement have been dealt with examples since 1950s. The present-day advertisement coursesin relation to graphic design and place were analyzed. In the fourth and last chapter, examples about the future of outdoor advertising were presented, the conclusion about the study, the contribution of the study to the literature, the constraints of the study and prudential working areas were given.