An investigation on the factors causing stress for instructors of English and their coping strategies with stress
İngilizce okutmanlarının stres faktörleri ve stresle başa çıkma yöntemleri
- Tez No: 358292
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELMA DENEME
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: stres, İngiliz Dili Eğitimi, öğretmen stresi, stresle başa çıkma, stress, English Language Teaching, teacher stress, coping with stress
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
ÖZ İNGİLİZCE OKUTMANLARININ STRES FAKTÖRLERİ VE STRESLE BAŞA ÇIKMA YÖNTEMLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Esin ÇİFTÇİ BİRİNCİBUBAR Yüksek Lisans, Yabancı Diller Eğitimi Bölümü Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Selma DENEME Mayıs 2013 Bu çalışma İngilizce okutmanlarının stres faktörlerini ve stresle başa çıkma yöntemlerini ortaya koyup sormaca yöntemi kullanarak bu faktörlerin üstesinden gelmek için bazı yollar göstermeyi amaçlamaktadır. Bunun için, ilgili kaynak taramasından sonra, araştırmacı yüksek lisans tezi için Petek (2008) tarafından uyarlanmış olan ?İngilizce Okutmanlarının Stres Sebepleri ve Baş Etme Stratejileri Anketi? İngilizce okutmanlarından veri toplamak için kullanmıştır. Çalışmaya Türkiye?deki dört devlet üniversitesinden 110 İngilizce okutmanı katılmıştır. Bu üniversiteler Trakya, Kırklareli, Namık Kemal ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversiteleridir. Çalışmanın sonuçları ilgili alandan bir uzmanla birlikte SPSS 20 kullanılarak incelenmiştir. Veri analizinde, orta, ortalama, standart sapma, sıklık ve yüzde dağılımı gibi betimsel istatistik değerleri; parametrik yöntemlerden t-testi ve parametrik olmayan yöntemlerden ise Mann Whitney U testi ve Kruskall Wallis testi, kullanılmıştır. Sonuçlar lisansüstü ve doktora yapan İngilizce okutmanlarının yapmayanlara göre daha stresli olduğunu ortaya koymuştur. Haftada daha az saat dersi olan İngilizce okutmanlarının diğerlerine oranla daha stresli olduğu görülmüştür. Bayan İngilizce okutmanları erkeklere göre stresle başa çıkmada daha iyidir. Ayrıca, ?öğretmen yeterliliği? ve ?kurumsal yapı?nın İngilizce okutmanları için en çok stres yaratan faktörler olduğu görülmüştür. ?Sınıf içi baş etme?, ?öz-destek? ve ?iyimser yaklaşım? ise İngilizce okutmanları tarafından en çok kullanılan başa çıkma yöntemleridir. Çalışmanın bulguları doğrultusunda, sonuç bölümünde gerekli öneriler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN INVESTIGATION ON THE FACTORS CAUSING STRESS FOR INSTRUCTORS OF ENGLISH AND THEIR COPING STRATEGIES WITH STRESS ÇİFTÇİ BİRİNCİBUBAR, Esin Department of Foreign Languages Supervisor: Assist. Prof. Selma DENEME May 2013 This study aimed at pointing out the stress factors and showing some ways of overcoming these factors to the instructors of English with the help of survey method. For this, reviewing the relevant literature, the researcher used ?The Stress Factors and Coping Strategies Questionnaire for English Instructors? which was adapted by Petek (2008) for her master thesis to collect data from the English language instructors. 110 instructors of English from four state universities in Turkey participated in the study. These universities were Trakya, Kırklareli, Namık Kemal and Çanakkale Onsekiz Mart University. The results of the study were analyzed with the help of SPSS with an expert in the related field. In the data analysis, descriptive statistics as mean, average, standard deviation, frequency and percentage distribution; parametric statistical method as T-test and non-parametric statistical methods as MannWhitney U test and Kruskall Wallis test were used. The results of the study revealed that instructors who had post graduate degree were more stressed than the ones who did not have post graduate degree. Instructors having less weekly teaching hours turned out to have more stress than the others. Female instructors of English were better than the males in coping with stress. Moreover, it was seen that ?teacher competence? and ?organizational structure? were the most stress causing stress factors for the instructors of English. ?In-class?, ?self-support? and ?optimistic approach? were the mostly preferred coping strategies with stress by the instructors of English. In the light of the finding, the necessary suggestions were given in the conclusion part.