Türkçe öğretimi dersi başarı düzeyi ile tutum ve üstbilişsel becerilerin etkileşimi
Interaction between the success level of Turkish teaching courses and attitude and metacognitive skills
  1. Tez No: 358302
  2. Yazar: AYFER AKTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURETTİN AYDINER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik Başarı, Tutum, Türkçe Öğretimi, Üstbiliş, Üstbilişsel Beceri, Academic Success, Attitude, Metacognition, Metacognitive Skill, Teaching Turkish
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
ÖZET Bu araştırma, Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı?nda öğrenim gören öğrencilerin Türkçe Öğretimi dersi akademik başarı düzeyi üzerinde tutum ve üstbilişsel becerilerin etkisi, bazı değişkenlerle ilişkisi ve etkileşimini belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma, 2011-2012 Öğretim Yılı Bahar Dönemi Trakya Üniversitesi ve Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı 3.sınıfta öğrenim gören ve Türkçe Öğretimi dersini alan toplam 214 öğrenci ile yapılmıştır. Araştırmada, araştırmacı tarafından geliştirilen ?Üstbilişsel Beceri Ölçeği? ve ?Türkçe Öğretimi Dersi Tutum Ölçeği? kullanılmış ayrıca; öğrencilerin Türkçe Öğretimi dersi dönem sonu akademik başarı notları kullanılarak veriler elde edilmiştir. Veriler Mann Whitney-U Testi, Kruskal Wallis H-Testi, Sperman korelasyon ve regrasyon tekniği ile analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, Türkçe Öğretimi dersine ilişkin tutum düzeyi ile cinsiyet ve anne eğitim durumu değişkeni grup puanlarına göre dağılımı arasında; üstbilişsel beceri düzeyi ile cinsiyet ve müstakil çalışma odası değişkeni grup puanlarına göre dağılımı arasında ve Türkçe Öğretimi dersine ilişkin akademik başarı düzeyi ile cinsiyet değişkeni grup puanlarına göre dağılımı arasında anlamlı bir fark olduğu belirlenmiştir. Türkçe Öğretimi dersine ilişkin akademik başarı düzeyi ile tutum düzeyi, Türkçe Öğretimi dersine ilişkin akademik başarı düzeyi ile üstbilişsel beceri düzeyi ve üstbilişsel beceri düzeyi ile tutum düzeyi arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Türkçe Öğretimi dersine ilişkin akademik başarı düzeyinin tutum düzeyinden ve üstbilişsel beceri düzeyinden etkilenme durumunun anlamlı olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, Türkçe Öğretimi dersine ilişkin tutum düzeyinin akademik başarı ile üstbilişsel beceri düzeyinin etkileşimine anlamlı bir etkisinin olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study intends to see into the effect(s) of attitude and metacognitive skills on the academic success level of Turkish teaching courses for the students that study Elementary Teacher Program in the Faculty of Education, as well as its correlation and interaction with certain variables. Relational screening model has been used in the research. The research has been conducted with 214 students studying in 3rd grade of Elementary School Teaching Program and Turkish Teaching Program in 2011-2012 Spring Semester in the Faculty of Education of Trakya University and of Kocaeli University. ?Metacognitive Skill Scale? and ?Turkish Teaching Course Attitude Scale?, developed by the researcher, have been used in this study. Besides, data has been obtained by using students' end-of-term academic final grades for Turkish Teaching lesson. Data has been analyzed by Mann Whitney-U Test, Kruskal Wallis H-Test, Spearman correlation and regression technique. According to findings obtained by research, it has been determined that there is a significant difference between attitude level related to Turkish Teaching and distribution by group points of variance of sexuality and mother's educational status; between metacognitive skill level and distribution by group points of variance of sexuality and detached workroom and between academic success level related to Turkish Teaching and distribution by group points of variance of sexuality. It has been determined that there is a meaningful relationship in a positive way between academic success level related to Turkish Teaching lesson and attitude level; between academic success level related to Turkish Teaching lesson and metacognitive skill level and between metacognitive skill level and attitude level. It has been determined that academic success level related to Turkish Teaching is significantly affected by attitude level and metacognitive skill level. Besides, it has been determined that attitude level related to Turkish Teaching lesson has no significant effect on interaction of academic success and metacognitive skill level.