Kırklareli ili ağızları söz varlığı
The lexicon of Kırklareli dialects
- Tez No: 358301
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ÇAĞRI ÖZDARENDELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sözlük, ağızlar, Kırklareli, söz varlığı, derleme, Dictionary, dialects, Kırklareli district, vocabulary, compilation
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 314
Özet
Bu çalı?ma, Kırklareli ili ağızlarının söz varlığını ortaya koyan bir ağız çalı?masıdır. Kırklareli ili ağızlarının söz varlığı ortaya konurken yöre sakinlerine yönelttiğimiz sorulara verilen cevapların ses kaydından olu?an alan ara?tırmasından, günlük ya?ama ait gözlem ve tespitlerden, çe?itli kurumlara ait video kayıtlarından ve yazılı kaynaklardan yararlanılmı?tır. Çalı?ma, sadece Kırklareli ili ağızlarına ait sözcükleri ve ölçünlü dilde bulunan sözcüklerin Kırklareli ili ağızlarındaki söyleni?lerini, bu söyleni?lerin standart Türkçe?deki imlasını, kelimelerin türlerini, anlamlarını ve bazı örnek cümlelerle kullanım bağlamlarını içermektedir. Bu çalı?ma, halk dilinde ya?ayan birçok sözcüğün canlı tutulması ve Türkçe?nin gücünü ortaya koyma çalı?malarına ı?ık tutması açısından önemli bir kaynak olacaktır.
Özet (Çeviri)
This is a dialect study which encompasses the vocabulary of Kırklareli district. A field survey with a questionnaire of forty questions are asked to the inhabitants and the answers are recorded. Documents are acquired through observing local inhabitants in various environments. Some video tapes are taken from a number of institutions and establishments. A few written sources are also used. The study contains words belonging only to Kırklareli district, as well as the pronunciations of the words in standard language according to Kırklareli dialects, the standard spelling of these pronunciations, their parts of speech, meanings and usages with some examples. This study will be a significant source for keeping a number of words which are currently used in public language fresh and enlightening the studies which embark upon emphasizing the strength of Turkish language.