Ahmed Hasîb Efendi'nin Mecmûa-i Tevârîh'i
Mecmûa-i Tevârîh of Ahmed Hasîb Efendi
- Tez No: 358324
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜBERRA GÜRGENDERELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ahmed Hasib, Hekimoğlu Ali Paşa, Mecmûa-i Tevârîh, mecmua, tarih düşürmek, Ahmed Hasib, Hekimoğlu Ali Pasha, Mecmûa-i Tevârîh, journal, mecmua
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 375
Özet
On sekizinci asrın tanınmış devlet adamlarından Hekimoğlu Ali Paşa 1742 (h.1155) tarihinde ikinci kez sadrazam tayin edillince, dönem şairlerinin bir çoğu bu sadâreti tebrik niyetiyle tarih manzumeleri ve kasideler kaleme almışlardır. Ali Paşa, kendisi için yazılan bu manzumeleri bir araya getirilmesi vazifesini Ahmed Hasîb Efendi'ye vermiş ve en nihayetinde“Mecmûa-i Tevârîh isimli”bu eser ortaya çıkmıştır. Mecmûa-i Tevârîh'te ebced ile düşürülen tarihlerin yanında ıydiyye, ramazaniyye, bahariyye ve esbiyye gibi dîvân edebiyatının farklı nazım türlerinden örnekler de yer almaktadır. Toplamda 60 şairin, 112 manzume ile katkıda bulunduğu Mecmûa-i Tevârîh, hem bir paşanın kendisi için yazılan şiirleri toplatması, hem de bir tarih mecmuası olması itibariyle Osmanlı edebiyat tarihinde ayırt edici bir özelliğe sahiptir.
Özet (Çeviri)
When Hekimoğlu Ali Pasha, one of the reputable statesmans of Ottoman Empire in 18th century, was appointed grand vizier for the second time in 1742 (hijri 1155), most of the contempary poets wrote“historical poems”(tarih) and“odes”(kaside) for him for congratulation. Ali Pasha assigned Ahmed Hasîb Efendi to collect the poems and written for him and eventually the work named“Mecmûa-i Tevârîh”which we study on appeared. In Mecmûa-i Tevârîh, there are many samples in various types of poetry of Divan Literature like ıydiyye, ramazaniyye, bahariyye and esbiyye which was specified by the“abjad”(ebced) method. Contributed by 60 poets with 112 poems, Mecmûa-i Tevârîh had a very distinguishing place among Ottoman works because pasha ordered that the poets written for him be collected and this work also served as historical“journal”(mecmua).