Orta öğretim yöneticilerinin yönetim tarzlarının bilgi yönetimleriyle ilişkisi
The relation of the management styles of the secondary school managers with the management of information
  1. Tez No: 358330
  2. Yazar: DERYA TAHTACI KOÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DEMİRALİ YAŞAR ERGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetim, Yöneticilik Tarzları, Liderlik Stilleri, Bilgi Yönetimi, Bilgi Yönetimi Becerileri, Management, Management Styles, Leadership Styles, Information Management, Information Management Skills
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bilgi toplumlarında bilgi yönetimi, kurumların devamlılığını, verimliliğini ve gelişimini en çok etkileyen unsurların başında gelmektedir. Bu nedenle bilgiyi yöneterek istenilen düzeyde gelişim ve değişme için her tür ve her kademedeki okul yöneticileri ve öğretmenlerin bilgiye ve bilginin yönetilmesi boyutlarına ilişkin algı ve tutumları son derece önem taşımaktadır. Yönetici ve öğretmenlerin kendilerini bilgi yönetimi ve uygulama aşamalarını gerçekleştirecek şekilde yetiştirmeleri gerekmektedir. Bu araştırma, orta öğretim okullarında görev yapan okul yöneticilerinin yöneticilik tarzları ile bilgi yönetim becerileri ilişkisini belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın örneklemini 2012 ? 2013 eğitim ? öğretim yılında Kırklareli ili merkez orta öğretim okullarında çalışan 151 öğretmen ve 38 yönetici oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Ergin (1996) ve Çınar (2002) tarafından geliştirilen iki ayrı ölçek ve araştırmacı tarafından öğretmen ve yöneticiler için ayrı ayrı geliştirilen `Kişisel Bilgi Formu? kullanılmıştır. Araştırmadaki bulgulara göre şu sonuçlar elde edilmiştir: 1) Ortaöğretim öğretmen ve yöneticilerinin algılarına göre ortaöğretim yöneticilerinin yönetim tarzları ile bilgi yönetim becerileri arasında ilişki vardır. 2) Yöneticilerin kendilerinin bilgi yönetim tutumlarını algılamaları, öğretmenlerin yöneticilerinin bilgi yönetim tutumlarını algılamalarına göre daha yüksektir. 3) Ortaöğretim yöneticilerinin Bilginin Elde Edilmesi alt boyutu lise türüne; Bilginin Elde Edilmesi, Paylaşılması, Toplanması alt boyutları, yönetici ve öğretmenlerin çalıştığı kurum türüne göre; Bilginin Kullanılması, Bilginin Depolanması ve Bilgi Yönetimi Toplam tutumlarını algılamaları yöneticilik süresi değişkenine göre farklılaşmakta; diğer değişkenlere göre farklılaşmamaktadır.
Özet (Çeviri)
The Information Management in the Information societies comes first in respect of effecting the sustainability, productivity and development of the corporates. That?s why the perception and attitudes of the schoolmasters, managers, teachers and lecturers at every level towards the information and the management of information plays a very crucial role in the way of attaining the changes and development at a desired level by managing information. Managers and teachers should educate themselves in such a way to master the information management and the stages of implementation of IM. This study aims at defining the relation between management styles of the schoolmasters who work in the secondary schools and their competencies in information management. The sample of survey includes 151 teachers and 38 schoolmasters who work in the secondary schools in the city center of Kirklareli during the Academic year of 2012-2013. In the survey, 2 separate scales developed by Ergin (1996) and Cinar (2002) and a ?Personal Information Form? whichwas developed by the researcher separately for the teachers and the school masters were used as a means of data collection. The following results have been obtained in accordance with the research findings: 1) According to the perception of the secondary school managers and teachers, there is a correlation between the management styles and information management competencies. 2) Perception of the information management attitudes of the managers own is higher compared to the perception of the teachers regarding information management attitudes of their managers. 3) Sub-dimension of acquisition of information by the secondary school managers differentiate according to the variables such as type of lycee; Acquisition, Collection and dissemination of Information sub ? dimensions according to the type institution for which the managers and teachers work; Total attitude perception regarding usage, storage and management of information differentiate according to the length of management; they do not differentiate according to the other variables.