Kadı Hasan Bin Ali Manastırî Firâk-nâme (Tenkitli Metin)
Kadı Hasan Bin Ali Manastırî Firâk-nâme (Critique Text)
  1. Tez No: 358348
  2. Yazar: ALİ YÖRÜR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CUMHUR ÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Klasik Türk Edebiyatı, Mesnevi, Manastırlı Kadı Hasan Bin Ali, Firâk-nâme, Classical Turkish Literature, Masnavi, Manastırlı Kadı Hasan Bin Ali, Firâk-nâme
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 246
Özet
ÖZET Manastırlı Kadı Hasan Bin Ali, 16. yüzyılda yaşamış Klasik Türk Edebiyatı şairidir. Hayatı hakkında sahip olduğumuz bilgiler sınırlıdır. Firâk-nâme adlı mesnevisi ve manzum Hadîs-i Erbaîn Şerhi olduğu bilinmektedir. Bu çalışma Manastırlı Kadı Hasan Bin Ali'nin Firâk-nâme adlı mesnevisi üzerine temellendirilmiştir. Firâk-nâme mesnevisinin İstanbul Süleymaniye Kütüphanesi'nde ve Kütahya Vahit Paşa Kütüphanesi'nde olmak üzere tespit edilen iki nüshası vardır. Bu nüshalar temin edilmek suretiyle yapılan bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Manastırlı Kadı Hasan Bin Alinin hayatı ve Türk Edebiyatında Firâk-nâme'ler hakkında bilgi verildi. İkinci bölümde Firâk-nâme'nin nüshaları, dil-imla ve tür-şekil özellikleri hakkında bilgi verildi. Firâk-nâme'de bulunan iktibaslar, deyimler ve atasözleri gösterildi. Üçüncü bölümde Firâk-nâme'nin tenkitli metni ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmanın sonunda sonuç, faydalanılan kaynaklar ve dizin yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Manastırlı Kadı Hasan Bin Ali was Classical Turkish Literature poet who lived in 16th century. We have limited information about his life. It is known that a masnavi named Firâk-nâme and in verse Hadîs-i Erbaîn Şerhi were composed by him. This study is about the masnavi named Firâk-nâme composed by Manastırlı Kadı Hasan Bin Ali. There are two copies of Firâk-nâme, on in İstanbul Süleymaniye Kütüphanesi and the other in Kütahya Vahit Paşa Kütüphanesi. Depending on these copies, this study is composed of three sections. This first section is about Manastırlı Kadı Hasan Bin Ali's life and Firâk-nâme's place in Turkish Literature. The seconda section gives information about copies of Firâk-nâme and ıt's style andcharacteristics. İn the third sections exits Firâk-nâme's critical. In the final part of the study, resources relied on index take place.