Liderlik tarzlarının örgütsel sessizlik ve tükenmişlik düzeyi üzerine etkisi: Bbir alan araştırması
The effect of leadership styles on organizational silence and the level of burnout: A field study
- Tez No: 358349
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AGAH SİNAN ÜNSAR, DOÇ. DR. ADİL OĞUZHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Liderlik Tarzları, Örgütsel Sessizlik, Tükenmişlik, Bankacılık Sektörü, Leadership, Leadership Styles, Organizational Silence, Burnout, Banking Sector
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 362
Özet
Çalışmada öncelikle liderlik, örgütsel sessizlik ve tükenmişlik ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Daha sonra liderlik tarzlarının örgütsel sessizlik ve tükenmişlik düzeyi üzerine etkisini araştıran bankacılık sektöründe 680 işgören üzerine uygulama gerçekleştirilmiştir. Çalışmada bankacılık sektöründeki liderlik tarzlarının, örgütlerde olumsuz sonuçlara yol açan örgütsel sessizlik ve tükenmişlik düzeyini nasıl etkileyeceğinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Kolayda örnekleme yöntemi kullanılmış ve beş özel ile üç devlet bankasının Marmara bölgesindeki il ve ilçelerindeki şubelerinden 680 işgörenden veriler toplanmıştır. Araştırmada 46 soruluk liderlik, 30 soruluk örgütsel sessizlik ve 22 soruluk Maslach Tükenmişlik ölçeği kullanılmıştır. Bu kapsamda işgörenlerin sosyo-demografik özelliklerinin belirlenmesine yönelik frekans analizi, betimsel istatistikler, faktör analizi, güvenilirlik testi, Kolmogorov Smirnov normal dağılım testi, MannWhitney U testleri, Kruskal Wallis testleri, çoklu regresyon analizleri ve ikili lojistik regresyon analizleri uygulanmıştır. Sonuçta dönüştürücü liderlik tarzının örgütsel sessizliğin üç alt boyutunu da negatif yönde etkileyerek azalttığı görülmüştür. Laissez-faire liderlik tarzı ve otoriter liderlik tarzının örgütsel sessizliğin üç alt boyutunu da pozitif yönde etkileyerek arttırdığı görülmüştür. Dönüştürücü liderlik tarzının hem duygusal tükenmeyi hem de duyarsızlaşmayı negatif yönde etkileyerek azalttığı görülmüştür. Laissez-faire liderlik tarzının duygusal tükenmeyi ve duyarsızlaşmayı pozitif olarak etkileyerek arttırdığı görülmüştür. Otoriter liderlik tarzının duygusal tükenmeyi pozitif olarak etkileyerek arttırdığı görülmüştür. Hem dönüştürücü liderlik tarzının hem de otoriter liderlik tarzının kişisel başarıyı pozitif olarak etkileyerek arttırdığı görülmüştür. Laissez-faire liderlik tarzının kişisel başarıyı negatif yönde etkileyerek azalttığı görülmüştür. Nihayetinde, örgütsel sessizlik ve tükenmişlikle mücadelede bankacılık sektörü liderlerine dönüştürücü liderlik tarzının benimsenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, primarily, leadership, organizational silence and burnout is described in detail. Furthermore application is carried out 680 employees in banking sector, investigating the effect of the leadership styles on organizational silence and burnout. This study aims to determine how leadership styles in the banking sector will affect the organizational silence and burnout that lead to negative consequences in organizations. Convenience sampling method was used and the data were collected 680 employees at the five private and three state banks in the Marmara region. 46-question leadership scale, 30-question organizational silence scale and 22-question Maslach Burnout Inventory was used. Frequency analysis for the socio-demographic characteristics of employees, descriptive statistics, factor analysis, reliability analysis, the Kolmogorov-Smirnov normal distribution test, Mann Whitney U test, Kruskal-Wallis test, multiple regression analysis and binary logistic regression analyses were performed. As result, transformational leadership has negatively impacted three subscales of organizational silence, reducing it. Laissez-faire leadership and authoritarian leadership had positive impact on three subscales of organizational silence, increasing it. Transformational leadership has negatively impacted both emotional exhaustion and depersonalization, reducing it. Laissez-faire leadership had positive impact on emotional exhaustion and depersonalization, increasing it. Authoritarian leadership had positive impact on emotional exhaustion, increasing it. Transformational leadership and authoritarian leadership had positive impact on personal accomplishment, increasing it. Laissez-faire leadership has negatively impacted personal accomplishment, reducing it. Ultimately, it was recommended the adoption of transformational leadership to leaders of the banking sector in order to fight for organizational silence and burnout.