Cyber-carnival
Siber-karnaval
- Tez No: 358392
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İREM İNCEOĞLU, DOÇ. DR. LEVENT SOYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Siber-Karnaval, Siberuzam, Kolektif Kahkaha, Kolektif Eğlence, Lulz, Cyber-Carnival, Cyberspace, Collective Laughter, Lulz, Collective Joy
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu tez, siberuzamda resmiyete yer vermeyen evrenler oluşturan Siber-Karnaval kavramını incelemektedir. Bu incelemede siberuzamın kendine has yapısı gözönünde bulundurulmuş, Mikhail Bakhtin' in bu teze de ilham veren karnaval kavramı ise bir referans noktası olarak kullanılmıştır. Antik çağlardan beri tüm karnavalesk formlar gündelik, resmi hayatın dışında bir hayat yaratarak, resmi hayatı karnaval süresince altüst etmiş, onu etkisiz kılmıştır. Siber-Karnaval konseptinde ise bu ikinci hayat, fiziksel uzam yerine siberuzamda kurulmakta, gerek bu farklılık gerek SiberKarnavalın kendine has yapısı, onu önceki karnavalesk formlardan ayırmaktadır. Tezin kapsamında Siber-Karnavala has bu yapı araştırılmakta ve Siber-Karnavalın altüst etme, kolektif kahkaha gibi yapıtaşları örnekler üzerinden incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis I define the concept of the cyber-carnival as the non-official sphere of carnival in cyberspace and explore it in terms of the particular nature of cyberspace, drawing upon Mikhail Bakhtin's notion of the carnival. Since its earliest forms in ancient times, the carnivalesque has generated second worlds in the realm of the carnival which differ from daily life in that they turn official life upside down, temporarily cancelling its order. In the case of the cyber-carnival, these worlds are established in cyberspace and their natures are distinct from earlier manifestations of the carnivalesque. In this study, the particular nature of these spheres is examined via elements of carnival such as inversion and collective laughter through case studies.