Edebiyatta batılılaşma teması — Küçük Bey – Araba Sevdası örneği
Theme of westernization in Botchan and Araba Sevdası
- Tez No: 358441
- Danışmanlar: DOÇ. DR. Ali Volkan ERDEMIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Natsume Sōseki, Recaizade Mahmud Ekrem, Batılılaşma, Küçük Bey, Araba Sevdası, Natsume Sōseki, Recaizade Mahmud Ekrem, Westernisation, Botchan, Araba Sevdası
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Japon Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
EDEBİYATTA BATILILAŞMA TEMASI — KÜÇÜK BEY – ARABA SEVDASI ÖRNEĞİ Erciyes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Mayıs 2014 Danışman: Doç.Dr.A. Volkan ERDEMİR ÖZET Bu çalışmada XIX. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu ve Japonya'da başlayan Batılılaşma hareketlerinin topluma yansımasının yazınsal metinler üzerinden incelenmesi temel alınmıştır. İncelenmek için seçilen eserler Recaizade'nin Araba Sevdası eseriyle Sōseki'nin Küçük Bey 『坊ちゃん』(Botchan) eserleridir. Tanzimat Dönemi (1839 – 1876) Osmanlı tarihinde Batılılaşma hareketlerinin yoğun olarak yaşandığı dönemlerden biridir. Japon tarihin de ise Meiji Dönemi (1868 – 1912) dikkat çeker. Her iki ülkeyi de bu yenilenme sürecinde birleştiren nokta ise Batı'dır. Her iki ülke de birbirlerine yakın zamanlarda Batı ülkelerini model alarak aydınlanma sürecine girmiştir. Bu tez çalışmasında söz konusu süreç içerisinde Japonya ve Osmanlı'da toplumsal, kültürel, siyasal ve askeri alanlardaki Batı etkisi / Batılılaşma yazınsal metinler üzerinden incelenmiştir. Batılılaşma teması tarihsel süreç ve olaylar çerçevesinde toplumun aynası edebi eserlerin karşılaştırılması yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Sonuç olarak her iki eserde de hızla gelişen Batı ülkelerinin tanınmasının gerekliliğinin vurgulandığı, yazarların Batıdan gelen teknolojiye, bilime ülkelerine faydalı olacak yeniliklere soğuk bakmadıkları ancak Batılı hayatı yaşamaya özenme uğruna milli değerlerden uzaklaşmanın ülke halkı için zararlı olacağı mesajının verildiği anlaşılmıştır. Batı'ya pragmatist bakış açısıyla yaklaşılmasının elzem olduğu da yazarlar tarafından vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
THEME OF WESTERNIZATION IN BOTCHAN AND ARABA SEVDASI Nihan ATLI Erciyes University, Social Sciences Institute Master's Theses, May 2014 Supervisor: Associate Prof. Ali Volkan ERDEMIR ABSTRACT In this study, the effects on the Osmanlı and Japanese society of the Westernisation which started in the XIX. century has been taken as base of analyzation.The works that were chosen to be examined are Recaizade's Araba Sevdasi and Sōseki's 『坊ちゃん』Botchan. The Tanzimat Period (1839 - 1876) is one of the periods in Osmanlı history where Westernisation movements are mostly seen. But in the Japanese history, the Meiji Period (1868 - 1912) draws attention. The one thing that combines these two countries during their renewal process is the West. Both countries, within near times to each other,have used the West as a role model during their enlightment processes. In this thesis work, the Western impact / Westernisation on the cultural, social, political and military areas of Turkey and Japan have been examined. The method of comparing with the mirror of a society -literary works- has been used to examine the historical procces of Westernisation. Consequently, it is understood that both works emphasize the fast improving West should be recognized, the authors give the message that they didn't wary about the Western technology, and that it would be useful for their sciences and country but, they emphasize that staying far from national values for the sake of Western life would be harmful for the country's people. It is also emphasized by the authors that it is essential the it is looked at the West with a pragmatist view.