Karkamış Krallığı
The Karkamis Kingtom
  1. Tez No: 358442
  2. Yazar: SEMRA ALAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ALİ ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Karkamış, Asur, Urartu, Frig, Karkamış, Asur, Urartu, Frig
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
KARKAMIŞ KRALLIĞI Semra ALAN Erciyes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Mart 2014 Danışman: Doç. Dr. Hasan Ali Şahin ÖZET M.Ö I. binyılda Hitit Krallığı' nın vasalı durumunda olan Karkamış Krallığı bugünkü Suriye, Bağdat demir yolunun Türkiye hududlarını Fırat kenarında kestiği nokta da kurulmuştur. Ege Göçleri' nin yıkıcı etkisinden sonra Anadolu siyasi birlikten yoksundu. Hititler den kalan boşluğu Geç Hitit Beylikleri doldurmuştur. Literatürde Karkamış' ta bu krallıklar arasında karşımıza çıkmaktadır. Günümüze kadar bu bölgede yapılan sınırlı araştırmalar, dönem olarak farklı tarihlere odaklanmış kazılar ve yetersiz yüzey araştırmaları sonucunda Karkamış Krallığı ile ilğili elimizde az ve yetersiz bilgiler bulunmaktadır. Kuzey Suriye bölgesinin hayat damarı olan ve önemini her dönemde koruyan Anadolu ve Mezopotamya doğrultusunda uzanan ticaret yolları M.Ö I. binyılın ilk yarısında Karkamış Krallığı içerisinden geçmektedir. Bunun sonucu olarak dönemin ekonomik, askeri ve stratejik bakımından vazgeçilmez konumda olan Karkamış Krallığı kendisiyle çağdaş olan Frig, Urartu ve diğer Geç Hitit Beylikleriyle ekonomik olarak boy ölçüşebilecek bir durumdadır. M.Ö I. binyılın süper gücü Asur Krallığın' ın yayılmacı politikasına Anadolu da geçit vermeyen krallıklar arasında yer alan Karkamış bu konuda kendisiyle müttefik olmak isteyen Urartu , Frig ve Geç Hitit Beylikleriyle beraber hareket etmiştir. Bu çalışma Karkamış Krallığı' nın M.Ö I. binyıldaki konumunu siyasi, sosyo-kültürel ve ticari ilişkilerinin bütününü ele almak ve bu konuda var olan açığı Asur kaynakları ile destekleyerek aydınlatmak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
THE KARKAMIS KINGTOM Semra ALAN Erciyes University, Institute of Social Science Master Thesis, April 2014 Supervisor: Asist. Profossor Hasan Ali ŞAHİN ABSTRACT Anatolia which was vassal of Hittite Kingdom was lack of the political unity after destructive wave of the Aegean migrationin B.C. I. Millennium. After that, in literature Karkamıs which was among Late Hittite Kingdoms, was founded at point where today's Syria-Baghdad railway cut Turkey borders near Euphrates River. Until today, we have less and inadequate information about Karkamıs Kingdom because of the limited searches made in this region, excavations focused on different dates in terms of period, and inadequate surface searches. Trade roads which are extending throughout Anatolia and Mesopotamia, keep their importance in every period of history, and are the lifeblood of the North Syria Region have been passing through the Karkamıs Kingdom in the first half of the B.C. I. Millennium. As a result of this, Karkamıs Kingdom which has an indispensable position in terms of the economic, military and strategic of that period can compete with Phrygian, Urartu and other Late Hittite seigniories. Karkamıs which is between the Kingdoms which don't allow expansionist policy of Assyrian Kingdom, super power of B.C. I. Millennium, in Anatolia has liaised with Phrygian, Urartu and other Late Hittite seigniories which want to be ally in that situation. This study aims to handle the whole of status, military, socio-cultural, and commercial relations of Karkamıs Kingdom in B.C. I. Millennium and also to enlighten current deficit in that subject by supporting with Assyrian Sources.