Uluslararası Hukuk ve liberal teoriler çerçevesinde azınlık hakları düzenlemeleri
Minority rights arrangements within the framework of International Law and liberal theory
- Tez No: 358447
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. İSMAİL KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Uluslararası İlişkiler, Law, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Hukuk, Uluslararası İlişkiler, Liberal Teoriler, İnsan Hakları, Azınlık Hakları, BM İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, BM Uluslararası Medeni ve Siyasal Haklar Sözleşmesi, International Law, International Relations, Liberal Theories, Human Rights, Minority Rights, UN Universal Human Rights Decleration, UN International Covenant on Civil and Political Rights
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Günümüzde uluslararası ilişkiler ve uluslararası hukuk alanında öncelikli önem taşıyan konulardan biri de insan hakları düzenlemeleri kapsamında azınlık haklarıdır. Hz. Muhammed (s.a.v)'in M.S. 632'de yaptığı konuşması insan hakları alanındaki ilk belgelerdendir. İnsan hakları konusunda önemli gelişmeyi yansıtan bir diğer belge 1215 Magna Carta Libertatum olmuştur. Bu tarihten itibaren günümüze kadar insan hakları konusunda evrensel ve bölgesel düzenlemeler yapılmıştır. İnsan hakları konusunda düzenlenen evrensel nitelikli ilk belge 1948 BM İnsan Hakları Evrensel Beyannamesidir. Azınlık hakları alanındaki evrensel düzenlemeler ise özellikle İkinci Dünya Savaşı Sonrası dönemde gündeme gelmiş ve ilk olarak 1966 tarihli BM Medeni ve Siyasal Haklar Sözleşmesi'nin 27. Maddesi'nde değinilmiştir. Ancak günümüze kadar herkes tarafından kabul görülen hukuki bir azınlık kavramı tanımı yapılamamıştır. Bu itibarla konunun daha iyi anlaşılması için uluslararası ilişkiler ve uluslararası hukuk nedir, tarihsel gelişimi nasıl olmuştur, genel kesişim noktalarının neler olduğuna ve liberal teorilere değinilecektir. Daha sonra ise insan hakları ve azınlık hakları konusunda yapılan bölgesel ve evrensel nitelikli düzenlemeler üzerinde durulacaktır.
Özet (Çeviri)
At the present day in the field of international relations and international law, one of the primarily important issues is minority rights within the context of human rights arrangements. The Prophet Mohammed's (puh) speech held in 632 A.D. was one of the first documents on human rights. In 1215, Magna Carta Libertatum became another document reflecting significant improvements in human rights issue. Since then, so far universal and regional arrangements have been made in human rights issues. The first universally qualified document about human rights was 1948 UN Universal Declaration of Human Rights. In the area of minority rights, universal arrangements were added to agenda especially after the Second World War period and for the first time mentioned in 1966, article 27 of the International Covenant on Civil and Political Rights. However, notion of jurispendence minority definiton, which has been accepted by everyone, could not have been made. In this respect, a better understanding of subject; due to the fact that what international relations and internatonal law is, how the historical process has been, what the generel intersection points are and liberal theories will be discussed. After then, there will be focus on regional and universal qualified arrangements which have been made about human rights and minority rights issues.