Türkiye ve Kazakistan yerel yönetim reformlarının karşılaştırmalı analizi
Comparative analysis of local governance reforms in Turkey and Kazakhstan
- Tez No: 358564
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET AKİF ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Kazakistan, Yerel Yönetimler, Reformlar, Düzenlemeler, Turkey, Kazakhstan, Local Governance, Reforms, Amendments
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Dünyada yerel yönetimler, hem devlet yönetiminde önemli bir role sahip olup hem de demokratikleşmenin ve halkın yönetime katılımının en iyi şekilde temsil edildiği örgütlerdir. Yerel yönetimler, insanların bir arada yaşamaya başladığından itibaren var olmakla birlikte önemleri gün geçtikçe artmaktadır. Demokratik yaşamın bir parçası olan yerel yönetimler, demokrasinin temel unsuru ve gelişimin bir göstergesi olarak kabul edilmektedir. Bu bağlamda demokratik yönetim sistemine sahip olan ülkelerde, yerel yönetimler anayasal bir kurum olarak varlılığını devam etmektedir. Günümüzde demokratik yönetim sistemini tutan hemen hemen her ülkede, kamu hizmeti sunumunda etkinliğinin sağlanması ve demokrasinin gelişmesini hedefleyen çeşitli reformlar yapılmaktadır. Bu reformların önemli bir ayağını da yerel yönetimler reformu oluşturmaktadır. 1990'larda SSCB ülkelerinde siyasi, ekonomik ve ideolojik değişiklikler yer almıştır. Sovyet sosyalist sisteminin çöküşü SSCB cumhuriyetlerinde önemli reformların başlanmasına neden olmuştur. Bu nedenle söz konusu ülkelerde demokrasinin gelişmesin sağlamaya yönelik reformlar ortaya çıkmıştır. Kazakistan, bağımsızlığın ilk anlarından itibaren kendisini demokratik bir ülke olarak tanımıştır. Dolayısıyla, devlet mekanizmasında yapılacak olan reformlar sonucunda demokratik düzene uygun yerel yönetim sistemin oluşmasına büyük bir önem verilmiştir. Türkiye ise, yüzyıllarca yapılan yönetim reformları neticesinde zengin bir tecrübeyi elde etmiştir. Söz konusu zenginliğin kültürü, dili, dini ve kökü ortak olan Kazakistan'da yapılacak reformlar için sağlayacak imkânları sınırsızdır.
Özet (Çeviri)
Throughout the world, local governance is one of the important key factors in democratization of the country and participation of the population in a control system. Local governance has its origins from the earliest times of communities and every day is becoming an important link in the state system. Regarded as an integral part of a democratic society, local governance is the main indicator of progress. In all democratic countries, local governance has its constitutional status. At the present time, almost in all democratic countries much attention is paid to reforming of systems of rendering public services and further development of democracies. The most important component of these reforms is reforms related to local governance. In the 1990s, in the countries of the former USSR took place political, economic and ideological changes. The collapse of the Soviet regime was the main factor for radical reforms in the post-Soviet countries. In this regard, all of these countries have begun reforms related to the democratization of governance structure and the country in general. Kazakhstan from the first minutes of independence proclaimed itself the democratic country. As a result, the development of local governance based on democratic norms was the main vector in the reform of state management mechanism. Turkey, in turn, has accumulated rich experience in this matter for centuries of reforms at the local level. And I would like to note that this experience would have given a great opportunity for Kazakhstan considering that culture, language, religion, and even the historical roots of these countries are common.