Türk, Amerikan ve Alman Şirketler Hukukunda CEO'nun hukuki durumu
Legal status of CEO in Turkish, American and German Company Law
- Tez No: 358563
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÖZDAMAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: CEO, Kurumsal Yönetim, Murahhas Üye, Yetki Devri, Yönetim Kurulu, CEO, Corporate Governance, Managing Director, Delegation of Authority, Board of Directors
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk (Ticaret Hukuku) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ticaret Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 248
Özet
CEO kavramı, ülkemiz mevzuatında yer almadığı gibi, diğer ülke mevzuatlarında da kavram olarak yer almamış ve tanımlanmamıştır. Fakat CEO'luk görevinin varlığı ve konumu, yönetim-kontrol ayrımının kaçınılmaz bir sonucu olarak tanınırken; bu göreve ilişkin kurallar daha çok kurumsal yönetim düzenlemeleri ile oluşturulmuştur. Başka bir deyişle CEO, uygulamada şirket içinde üstlendikleri önemli rol ve kurumsal yönetim ilkelerine yansıyan bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde dünyada ve ülkemizde bütün üst düzey yöneticiler, CEO (Chief Executive Officer) olarak anılmaya başlanmış ve CEO kelimesi son yıllarda çok sık kullanılan bir kavram haline gelmiştir. Ancak CEO'luktan bahsedilirken bu kavramın içinin doldurulmadığı ve özellikle hukuki açıdan değerlendirilmesinin çok ayrıntılı olarak yapılmadığı görülmektedir. Bu nedenle konunun, Türk hukuk sistemi açısından, incelenmesi gereği doğmuştur. Böylece Türk anonim şirketlerinin ileride karşılaşabilecekleri kavram karmaşası ve yetki devrine ilişkin bazı sorunların aşılmasında etkili olması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Concept of CEO, which is not take part in Turkish legislation, also has not been take part and define in other countries legislations. However, the existence and status of CEO has acknowledged as an inevitable result of division of management and control; rules regarding this duty has been constituted with corporate governance regulations. In other words, CEO has emerged an important role in company in practice and as a concept reflects to principles of corporate governance. Nowadays, all executive officers in the world and Turkey are referred as CEO and word of CEO is often used recently. Nevertheless, mentioning with CEO, we can see that it does not fill in the interior of this concept in great detail, and in particular that there is no assessment of the legal point of view. Therefore, this subject must need to be examined in terms of the Turkish legal system. Thus, it is intented to overcome some problems related to conceptual confusion in the Turkish joint-stock companies may face in the future and delegation of authority.