Uygulamalı halkbilimi yaklaşımlarına göre medya ve mitoloji ilişkisi
Media and mythology relatinship according to applied folclore approach
  1. Tez No: 358591
  2. Yazar: MEHMET KÖSEMEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖCAL OĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Mitoloji, Medya, Uygulamalı Halkbilimi, Küresel Sinema, Mythology, Media, Applied Folklore, Global cinema, Turkish cinema
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Medyanın hem görsel hem işitsel alanına giren televizyonun toplum üzerindeki etkileri farklı bilim dallarınca çalışılmakta ve incelenmektedir. Medya ile halk bilimi arasındaki ilişki değişik bir çok yönden ele alınmış olsa da televizyon ile mitoloji arasındaki ilişki Türk mitolojisi özelinde yeterince çalışılmamıştır. Bu çalışmada, mitoloji ile medya arasındaki ilişki uygulamalı halk bilimi yaklaşımları doğrultusunda ele alınmış, kaynağını Batı kültüründen alan mitolojik yapıtlar ile Türk mitolojisi kaynaklı yapıtlar karşılaştırılarak değerlendirilme yapılmıştır. İletişim olanaklarının güçlenip zenginleştiği günümüzde küresel şirketler, sinema ve reklam sektöründe mitoloji alanından oldukça faydalanmaktadır. Küresel medya şirketlerinin dolaşıma soktuğu mitler, genellikle Batı (Avrupa-Amerika) din ve kültürü kaynaklıdır. Bu durum, Türk halk bilimi ile medya arasındaki ilişkinin mitoloji çalışmaları ekseninde yeniden düşünülmesini gerekli kılmaktadır. Türk Mitolojisine ait unsurların uygulamalı halk bilimi yaklaşımları doğrultusunda yeniden kurgulanarak, önce yerel daha sonra da küresel medyada dolaşıma sokulması Türk kültür hayatında önemli bir yere sahip olan mitler ve ritüeller açısından önemlidir. Kaynağını mitolojik anlatılardan alan yapıtların çokluğu, aralarında seçim yapmamızı gerekli kıldı. Aynı temayı işleyen onlarca film örneği vererek bilgi tekrarı yapmak yerine benzer yapıtların arasından seçtiklerimiz ile bir değerlendirme yapılarak sonuca gidilmiştir. As there are plenty of works which was originating from quotations of mythologic necessitates us to select them out. Instead of repeating the informatin by giving plenty of film examples which handle the same theme, we have evaluated the selected similar works and concluded the study.
Özet (Çeviri)
The effects of television on society which is in both visual and aural field of media has been studied and examined by the different fields of science. Although the relationship between media and folklore has been dealt by many different sides the relationship between television and mythology has not been studied sufficiently specific to Turkish mythology. In this study, the relationship between mythology and media has been dealt by applied folklore approaches, mythologic works which use the western culture sources and works which use as a Turkish culture source have been assessed by comparison. Recently which the opportunities of communication have become strong and rich, global companies have profitted from the field of mythology on cinema and advertisement sectors. Generally, the myths which have been put in circulating by global media companies are originated from Western (Europe and America) religion and culture. This situation necessitates to consider the relationship between Turkish folklore and media again on the line of mythology studies. Building the applied folklore approaches again by the facts which belong to the Turkish Mythology and putting it in circulation firstly local then on global media is important for myths and rituals which are essential for Turkish culture. Plenty of works which was originating from quotations of mythologic makes us necessitate to single out them. Instead of remaking the informatin by giving plenty of film examples which handle the same theme that we have single out the same works by assessing has been concluded.