Meddah Behçet Mahir anlatmalarından seçilen aşk konulu halk hikâyelerindeki engel epizotu üzerine bir inceleme
Meddah Behçet Mahir lecture obstacles episode in love theme a study on folk tale
- Tez No: 358619
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ YAKICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Halk hikâyesi, epizot, motif, Folk tale, episode, motif
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada Meddah Behçet Mahir tarafından aktarılan, Saim Sakaoğlu vd. tarafından derlenen ve yazıya geçirilen aşk konulu Türk halk hikâyelerindeki“engel epizotu”esas alınarak incelenmiştir. Tezin başlığı“Meddah Behçet Mahir Anlatmalarından Seçilen Aşk Konulu Halk Hikâyelerindeki Engel Epizotu Üzerine Bir İnceleme”adını taşımaktadır. Çalışmamızın giriş bölümünde halk hikâyesinin tanımı ve halk hikâyesi üzerine çapılan çalışmalara yer verilmiştir. Birinci bölümünde halk hikâyelerinde engel epizotunun yeri aktarılmıştır. İkinci bölümde Behçet Mahir anlatmalarından seçilen 10 aşk ve kahramanlık konulu hikâyeler hakkında genel bilgiler verilerek“engel epizotu”nun başlıkları oluşturulmuştur. Üçüncü bölümde“engel epizotu”ndaki motifler belirlenerek, ortak motifler belirlenmiştir. Sonuç kısmınında ise; halk hikâyelerinde az işlenmiş bir konu olan“epizot”çalışması ve bu çalışmanın zenginliği üzerinde durulmuş,“engel epizotu”u ile ilgili başlıklar oluşturularak, motifler belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, quoted by Meddah Behçet Mahir, Saim Sakaoğlu et al. Passed on and writing love stories compiled by the Turkish people“barrier episode based on”investigated. Title of the thesis“Meddah Behçet Mahir Lecture Obstacles Episode in Love Theme a Study on Folk Tale”is the name. Introductory part of this study was the work done on the story of the people and the people are given the definition of the story. The first part of the episode obstacle lot of people were transferred to the tales. In the second part Behçet Mahir selected 10 stories of love and heroism providing general information about the“barrier episode of”titles created. The third section,“obstacle episode”the motives determined were common motifs. The result part; folk tales that are subject to less-processed“episode”work and the wealth of this study focuses on the“obstacle episode”of topics related to creating, motifs, identified.