Trakya halkevleri ve halkevi dergileri üzerine bir inceleme
A rewiew on Thrace region community centers and community center's journals
- Tez No: 358620
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RUHİ ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Türk İnkılap Tarihi, Folklore, Turkish Language and Literature, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Halkevleri, Trakya Bölgesi Halkevleri, Trakya Bölgesi Halkevi Dergileri
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi (Folklor) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
Halkevleri Atatürk İlke ve İnkılâplarının halka benimsetilmesi amacı doğrultusunda açılan kurumlardır ve faaliyet gösterdikleri on dokuz yıl boyunca halkçılık ilkesini benimseyerek bu amaca hizmet etmişlerdir. Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ Halkevleri de 1932 senesinde faaliyet göstermeye başlayan Halkevleri arasında bulunmaktadır. Kısa sürede gelişerek dokuz şubede faaliyet gösteren bu Halkevleri bölge halkının ihtiyaçları doğrultusunda hareket ederek halkın sosyal ve kültürel açıdan gelişimine katkı sağlamışlardır. Bu çalışmada Halkevlerinin tarihçesi ve Trakya Bölgesi'nde bulunan Halkevlerinin kuruluş ve gelişim süreçleri incelenmiş, çıkarılmış dergilerin folklor ve folklor dışı konulara göre tasnif edilerek açıklamalı bibliyografyaları hazırlanmıştır. Ayrıca Halkevi dergilerinin folklor çalışmaları, Halkevlerinin inkılaplara bakışı ve halk üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Community Centers are institution which have been established for adoption of Ataturk's principles and revolutions by the publican during the 19 years they had served, they have served for this purpose by adopting these principles. Also the Edirne, Kırklareli and Tekirdag Community Centers can be included to the Community Centers which have started to operate during the year 1932. These Community Centers which developed in a short time and served with nine branches, acted in direction of the needs of the regional folk and contributed in the social and cultural development of the community. The history of Community Centers and establishment and develop-ment of Community Centers in the Thrace Region have been analyzed in this study and the published journals have been classified according to folklore related and not related subjects and the irannotated bibliographies have been prepared. Furthermore, folklore studies of Community Centers journals, the view of Community Centers to revolution sand the affect on the public has been evaluated. Key Words 1. Community Centers 2. Thrace Region Community Centers 3. Thrace Region Community Centers Journals