Markanın finansal değeri ve üretim işletmelerinde bir uygulama
The brand's financial value and a practice in manufacturing firms
- Tez No: 358643
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN BAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka, Marka değerlemesi, Marka değerleme yöntemleri, Markanın finansal değeri, Markanın finansal modellere göre hesaplanması, Markanın davranışsal modellere göre hesaplanması
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Çağımızda tüketicilere sunulan rakip ürünler arasında fonksiyonel olarak neredeyse ayırt edilemez benzerliklerin bulunması durumu tüketicileri marka olgusuna yönlendirmiş ve tüketiciler ürünler arasındaki farkı algılamada marka faktörünü ele almaya başlamışlardır. Bu sebeple tüketiciler gözünde değer oluşturmak firmalar için rekabet üstünlüğü sağlamak adına oldukça önemli hale gelmiştir. Bu değeri oluşturabilmek adına hiç kuşkusuz firmaların uygulaması gereken faktörlerden birisi de markanın finansal değerini arttırmaktır. Çalışmanın amacı Ankara ilinde bulunan üretim işletmelerinin marka ve markanın finansal değerini oluşturma çalışmalarına ne derece önem verdiklerini ortaya çıkarmaktır. Bu amaçla Ankara ilinde bulunan 197 adet üretim işletmesi çalışmanın örneklemi olarak belirlenmiştir ve çalışmada kullanılan veri toplama tekniği ankettir. Bu bağlamda, 12 ve 21 soruluk olmak üzere toplamda 2 adet anket formu geliştirilmiştir. Ankette yer alan sorular 5'li Likert tekniğine göre ve çoktan seçmeli olarak hazırlanmıştır. Anket sonuçlarının etkili şekilde ortaya çıkarılabilmesi amacıyla; frekans analizi, güvenilirlik analizi ve Ki – Kare bağımsızlık testi yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda; işletme büyüklüğü ile markanın varlığı arasında, sektörde markanın bulunduğu konum arasında ve uluslararası pazarlarda elde ettiği marka konumu arasında olumlu bir ilişki olduğu saptanmıştır. Elde edilen diğer sonuçlar ise işletmelerin markanın devamlılığının sürdürme isteği ile müşteri memnuniyetini sağlama isteğinin markanın finansal değeriyle olumlu bir ilişkisinin olmasıdır. Bunun yanı sıra işletmelerin menkul kıymetlere ait değerlerini artırma amacının en önemsiz amaç olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In our age, the status of almost indistinguishable functionally similarity between competing products offered to consumers has directed consumers to the brand concept and have started to deal brand factor on detect the difference between the products. For this reason, to create value in the eyes of consumers has become very important in order to provide a competitive advantage for firms. Undoubtedly, to increase the financial value of the brand is one of the factors that firms should implement in order to create this value. Aim of this study is to reveal whether manufacturing enterprises located in Ankara give importance to work on building the brand and the brand's financial value. For this purpose, 197 manufacturing enterprises located in Ankara are identified as study sample and survey is used as data collection techniques in the study. In this context, two questionnaires including 12 and 21questionsare developed. Questions contained in the survey are prepared by 5-point Likert technique and multiple-choice technique. In order to reveal the survey results effectively; frequency analysis, reliability analysis and Chi - square independence test is made. At the end of the study; the presence of brands, the location of the brand in the industry and international market position of the brand was found to be a positive correlation with business size. Obtained other results are; businesses' desire to maintain the continuity of the brand is a positive correlation with the desire to ensure customer satisfaction and the financial value of the brand. Besides this, the purpose of increasing the value of securities owned by businesses has been found to be the least important purpose. Keyword: Brand, Brand valuations, Brand valuations methods, The brand's financial value, Calculation based on financial models of the brand, Calculation based on behavioral models of the brand