Tüketici etnosantrizminin yerli turistik ürün satın alma niyeti üzerindeki etkisi
The effects of consumer ethnocentrism on purchase intention of domestic tourism product
- Tez No: 358645
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET TAYFUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Tüketici Davranışı, Tüketici Etnosantrizmi, Turizm Pazarlaması, Turistik Ürün, Consumer behaviour, Consumer Ethnocentrism, Tourism Marketing, Tourism Product
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Küreselleşmenin bir sonucu olarak, mal ve hizmet satışı uluslararası boyut kazanmaktadır. Gelişmekte olan ülkelerdeki değişik sektörlerde, birçok yabancı işletme mal ve hizmet sunmaktadır. Bu işletmelerin yoğun olarak bulunduğu sektörlerden bir tanesi de turizm sektörüdür. Günümüzde, turizm sektörü uluslararası ticarette önemli bir rol oynamaktadır. Bunun bir sonucu olarak, turizm işletmeleri diğer ülkelerde yatırım yapmaktalar ve birçok turistik ürün sunmaktadırlar. Yabancı işletmeler ev sahibi ülkelerde bir takım engeller ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu engellerden bir taneside tüketici etnosantrizmidir. Tüketici etnosantrizmi seviyesi yüksek olan tüketiciler yerli mal ve hizmetleri tercih etmektedirler. Bu araştırmanın amacı, tüketici etnosantrizminin yerli turistik ürün satın alma niyeti üzerindeki etkisini araştırmaktır. Turistik ürün olarak, bu çalışma otel ve yiyecek- içecek işletmeleri ürünlerine odaklanmıştır. Bu amaç doğrultusunda tüketici etnosantrizmi düzeyi ve yerli ürün satın alma niyeti incelenmiştir. İlk olarak, Tüketici etnosantrizmi alanyazını incelenmiştir. Daha sonra 50 tüketici ile pilot çalışma yapılmıştır. Araştırmada kullanılan ölçekler geçerli ve güvenilir bulunmuştur. Ana araştırma için Çankaya ilçesinde, 600 tüketiciye ulaşılmıştır. Araştırmada bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi, korelasyon ve regresyon analizi yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre tüketici etnosantrizmi ile yerli turistik ürün satın alma niyeti arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Regresyon analizi sonuçları tüketici etnosantrizminin yerli turistik ürün satın alma niyetini olumlu yönde etkilediğini göstermektedir. Bilim Kodu: 1169. 2.137
Özet (Çeviri)
As a result of the globalization, the sale of goods and services has gained an international dimension. In various sectors in developing countries, many foreign companies have provided goods and service. One of these sectors is tourism sector. Nowadays, tourism has played an important role in international commerce. As a result of internationalization, these companies have invested in other countries and have provided tourism products. Foreign companies have been faced with obstacles in host country. One of these obstacles is consumer ethnocentrism. Consumers with high levels of consumer ethnocentrism have prefered domestic good and service. This study aims to investigate the effects of consumer ethnocentrism on purchase intention of domestic tourism products. This study focused hotel products and food and beverage business products, as tourism products. In line with this purpose, both level of consumer ethnocentrism and purchase intention of domestic tourism products are examined. First, Consumer ethnocentrism literature was reviewed. Then, the pilot study was carried out with 50 consumers. Scales which were used in the study were found to be valid and reliable. The data were collected from 600 consumers in Çankaya for the main study. Independent samples t test, one-way ANOVA, correlation analysis and regression analysis were used in the study. The results showed that there was a significant correlation between purchase intention of domestic tourism products and the consumer ethnocentrism. Regression analysis indicated that consumer ethnocentrism had a significant effect on purchase intention of domestic tourism products Science Code: 1169. 2.137