Politik istikrarın ekonomik büyüme üzerindeki etkisi: Ampirik bir inceleme
The effect of political stability on economic growth: An amprical analysis
  1. Tez No: 358700
  2. Yazar: EMİN AHMET KAPLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPASLAN AKÇORAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Politik İstikrar, Panel Veri Analizi, Sabit Etkiler Modeli, Politik İş Çevrimi, Political Stability, Panel Data Analysis, Fixed Effect Model, Political Business Cycle
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Bölümü
  12. Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Politik istikrar ve ekonomi arasındaki ilişki yıllardır merak konusu olmuş, özellikle John F. Muth'ın rasyonel beklentiler teorisi ile farklı bir boyut kazanmıştır. 1975 yılında Nordhaus tarafından geliştirilen politik iş çevrimleri ile politika ve ekonomi arasındaki ilişkiler detaylı olarak incelenmiş, rasyonel beklentiler teorisinin politik iş çevrimlerine uygulanması ile 1980'lerde rasyonel politik iş çevrimleri teorisinin gelişmesini sağlamıştır. Yeni politik makroekonomi literatürü ise rasyonel politik iş çevrimleri ile başlamıştır. Politik istikrarın ekonomik büyüme üzerindeki etkisini araştırmayı amaçlayan bu çalışmada 29 OECD üyesi ülke ve 1984-2012 yıllarını kapsayan dönem incelenmiştir. Araştırma yöntemi olarak panel veri analizi seçilmiştir. Panel veri analizi için üç model söz konusudur: Havuzlanmış EKK(Pooled OLS), Sabit Etkiler Modeli (SEM) ve Rassal Etkiler Modeli (REM). Politik istikrarın ekonomik büyüme üzerindeki etkisi, temel makroekonomik değişkenler olan işsizlik, enflasyon ve dışa açıklık ile birlikte ekonometrik yöntemler kullanılarak detaylı olarak incelenmiş, gözleyemediğimiz ancak sabit olarak nitelendirilen birim ve zaman etkilerini içeren iki yönlü sabit etkiler modeli, en uygun model olarak bulunmuştur. Hükümet istikrarı, sosyoekonomik durum, yatırım ortamı, iç karışıklık, dış karışıklık, yozlaşma, askeri otoritenin politikaya etkisi, dinsel gerilimler, kanun ve düzenlemeler, etnik gerilim, demokratik sorumluluklar ve bürokrasi etkisinden oluşan politik istikrar değişkenin ekonomik büyüme üzerindeki etkisi iktisadi beklentilere uygun ve istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The relationship between political stability and economics has been an issue of concern for years. Especially, rational expectation theory of John F. Muth gave a new dimension to the relationship. By political business cycle, which was developed by Nordhous in 1975, the relationship between politics and economics has been analyzed in detail. In 1980's, the theory of rational political business cycle was built by implementing the rational expectations theory to the theory of political business cycle. Also, the new political macroeconomics literature has been approached by rational political business cycle. The aim of this study is to investigate the effect of political stability on economic growth. In this study, 29 OECD countries are examined for the period between 1984 and 2012 by using panel data analysis. There are three econometric models that can be used for panel data analysis: pooled ordinary least square, fixed effects model, random effects model. The effect of political stability on economics is studied with macroeconomic variables which are unemployment, inflation, openness in detail by using econometric methods. Two-way fixed effect model that includes unobservable fixed cross-section and time effects is determined as the most appropriate model. Political stability variable consisting of government stability, socioeconomic status, investment profile, internal conflict, external conflict, corruption, military in politics, religious tensions, law and order, ethnic tensions, democratic accountability and bureaucracy quality has a convenient effect on economic growth in terms of economics expectations, and is statistically significant.