Yolsuzluk ve ekonomik etkileri
Economic effects of corruption
- Tez No: 358701
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA NECAT COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Kamu Yönetimi, Economics, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yolsuzluk, Yolszuluğun Etkileri, Yolsuzlukla Mücadele, StAR Girişimi, ARO, Corruption, Effects of Corruption, Fight Against Corruption, StAR Initiative
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
- Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Temelde birey olmak üzere toplumların ortak menfaatlerine zarar veren, dejenerasyonlara sebep olan ve ülkelerin geleceğini dahi olumsuz etkileyebilecek“yolsuzluk”hakkında yapılan birçok ampirik çalışma literatürde bulunmaktadır. Bu çerçevede tezin amacı, yolsuzluğun ekonomik etkileri hakkında teorik bir çalışma yapmaktır. Bu amaçla öncelikli olarak yolsuzluğun, farklı bakış açıları tarafından yapılmış tanımları derlenmiş ve özellikle iktisadi açıdan yolsuzluğun açıklanmasında kullanılan modeller referans alınarak, yolsuzluğun tanımı, türleri, ölçülmesi ve bu olguyu açıklamak için oluşturulmuş modellere yer verilmiştir. Daha sonra yolsuzluğun ekonomik etkilerine ilişkin çalışmalarda ulaşılmış olan temel sonuçlar çerçevesinde yolsuzlukların büyüme ve kalkınma üzerinde olumsuz etkisi olduğu, kamu gelirlerini azalttığı, kamu harcamalarını arttırarak harcama kompozisyonunu değiştirdiği, doğrudan yabancı yatırımları azalttığı, bütçe açıklarına sebep olduğu, kayıt dışı ekonomiyi arttırdığı, enflasyon ve gelir dağılımındaki eşitsizliğin sebeplerinden biri olduğu sonuçlarına ilişkin ampirik çalışmalar derlenmiştir. Son bölümde ise yolsuzlukla mücadele kapsamında dünya düzeyinde, bölge düzeyinde ve ülkemizde yapılan çalışmalar ve yeni yaklaşımlar hakkında bilgi verilmiştir. .
Özet (Çeviri)
Corruption is a phenomenon that has harmful effects to mainly indiviual and society joint interest, causes degenerations and even has negative effects on country's development. Because of these facts there are lots of emprical studies about corruption in the literature. In this context the purpose of this thesis is to make a theoratic study on the economic effects of corruption. For this purpose, the definitions of the corruption made by different perspectives are compiled and by taking reference especially the models that explain corruption in terms of economy; definition, types, measurement of corruption and the models that explains this subject are included. After that emprical studies are compiled about the economic effects of corruption and pursuant to results of these studies we realized that corruption has negative effects of on economic growth and development, causes the decrease in public revenues and the increase in public spendings and changes the spending composition, declines the foreign direct investment, rises budget deficit, inreasese under ground economy, one of the reason of inflation and income inequality. In the final chapter, some information is given about the works and studies that are made to fight against corruption and new approaches around the world and in Turkey.