Türk çalışma hayatında korumalı işyerleri ve engelli istihdamı
Sheltered workshops in turkish working life and disability employment
- Tez No: 358716
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM AYDINLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Engelli, Engelli İstihdamı, Engellilerin Çalışma Hayatında Korunması, İstihdam, Rehabilitasyon, Disability, Employment of the disabled, Protecting the disabled in working life, Employment, Rehabilitation
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Ülkemizde yıllardır göz ardı edilen, nüfus sayımlarında bile toplam sayıya dahil edilmeyen engellilerin artık,“engelin”onların olmadığının anlaşılması, hayata karışmaları ile birlikte çalışma hayatına girmeleri söz konusu olmuştur. Normal eğitim imkanları dahi kısıtlı olan engellilerin işgücü piyasasına kazandırılması amacıyla mesleki rehabilitasyon ve de istihdam imkanı ilgili yasa beraberinde devlet tarafından desteklenmektedir. Amaç, engelli bireyleri de toplum içerisinde var olan, bağımsız, aktif ve üretken bireyler haline getirebilmektir. Engelli kişilerin kendi kendilerine yetebilmeleri, ekonomik olarak ayakları üzerinde durabilmeleri, üretken konuma gelebilmeleri için uygun koşulların sağlanmasına yönelik faaliyetlerde bulunulmalıdır. Engellilerin ve ailelerinin sorunların üstesinden gelebilmeleri için eğitim, sağlık ve destek hizmetleri almaları büyük önem taşımaktadır. Temel insan haklarından biri de çalışmadır. Engellilerin başkalarına yük olmadan, kendilerine toplumda bir yer edinmelerinin birincil koşulu istihdam edilmeleridir.
Özet (Çeviri)
For many years in our country censuses are not included in the total number of disabled people, even now,“disability”is found not in their life, to take their career have been concerned with interference. In the labor market, regular training opportunities to people with disabilities, even with limited employment opportunities in order to obtain the vocational rehabilitation and supported by the government with relevant laws. The aim is that there are people with disabilities in the community, independent, active, and turn them into productive individuals. Self-reliance of persons with disabilities, to stand on its feet economically productive activities in order to ensure favorable conditions for them to accompany location. Persons with disabilities and their families to overcome the problems of education, health and support services is of great importance to take. One of the basic human rights work. Without being a burden to others with disabilities, their place in society is that they are acquiring the primary condition of employment.