Fikri mülkiyet hakları çerçevesinde teknoloji transferi biçimlerinin Türkiye ekonomisi üzerindeki etkileri
Intellectual property rights in the framework of technology transfer forms effect on the economy of Turkey
- Tez No: 358725
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TUBA ONĞUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Fikri Mülkiyet Hakları, Teknoloji Transferi, Biyolojik Çeşitlilik ve Biyolojik Korsanlık, Geleneksel Bilgi Birikimi, TRIPS ve UPOV, Intellectual Property Rights, Technology Transfer, Biodiversity and Biopiracy, Traditional Knowledge, TRIPS and UPOV
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
- Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 299
Özet
Gelişmiş ülkelerde olduğu kadar aynı zamanda gelişmekte olan ülkeler için de fikri mülkiyet haklarının önemi son yıllarda büyük ölçüde artmaktadır. Fikri mülkiyet haklarının korunması, teknolojik gelişme ve teknolojinin yayılımında önemli bir rol oynar ve teknoloji transferinin hangi koşullarda gerçekleşeceğini belirlenmesine yardımcı olur. Çünkü teknolojik yenilikler genellikle fikri mülkiyet olarak karakterize edilirler ve buna ek olarak teknolojik yeniliklerin geliştirilmesi pahalıdır fakat pek çok endüstri alanında taklit edilmesi görece daha ucuz olmaktadır. Bu nedenle, güçlüFMH koruması gelişmekte olan Güney ülkeleri için ciddi bir sorundur. Ayrıca, FMH rejimi bilgi birikiminin ve biyoçeşitliliğin genetik bilgisinin serbestçe dolaşımını garanti altına almaktadır. Fakat, güçlü FMH rejimi (TRIPS) ile biyoçeşitliliğin yıkımı arasındaki bağlantı ekolojik sonuçlarının araştırılmasıyla açığa çıkarılmıştır. Biz bu tezde güçlü FMH koruması rejimiyle teknoloji ve biyoçeşitlilik arasındaki ilişkileri inceliyoruz.
Özet (Çeviri)
The importance of intellectual property rights in developed countries, as well as in developing economies, has been increasing considerably over the past years. Intellectual property rights protection plays an important role in technological development and dissemination and helping to determine conditions under which technology will be transferred. Because, technological innovations are usually characterized as intellectual property and in addition that are costly to develop but can be relatively cheap to imitate in many industries. Therefore, stronger IPR is a seriously problem for developing South countries. Furthermore, IPR regimes guarantee free exchange of knowledge and genetic information biodiversity. But, the link between stronger IPR regimes (TRIPS) and destruction of biodiversity has been described by investigation of ecological effects. In this thesis, we research relations between stronger IPR policy and techcnology and biodiversty.