10 yaş altı erkek sünnet çocuklarının sünneti algılayışlarının, bu durum karşısında yaşadıkları güçlüklerin ve anksiyete düzeylerinin incelenmesi
The perception of circumcision the difficulties they feel and the level of anxiety in this situation under the age of ten boys
- Tez No: 358828
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PERVİN SEVDA BIKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: sünnet, çocuk, anksiyete, çocuk ruh sağlığı, anxiety, circumcision, children, children's mental health
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Çalışma, 10 yaş altı, erkek sünnet çocuklarının, sünneti algılayışlarını, bu durum karşısında yaşadıkları güçlükleri ve anksiyete düzeylerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Yöntem: Çalışmaya, 41 erkek çocuk ve aileleri dahil edilmiştir. Çalışmaya başlamadan önce, uygulama yapmak için, hem çocuklardan hem ebeveynlerinden onam alınmıştır. Çalışmaya alınan çocuklara ölçekler, sünnet girişimi öncesinde ve sünnet sonrasındaki ilk iki ay içerisinde uygulanmıştır. Katılımcılara, Sosyodemografik Form, Çocuklarda Anksiyete Duyarlılığı İndeksi (ÇADİ) ve Güçler Güçlükler Anketi (GGA) uygulanmıştır. Bulgular: Çocuğun duygusal ve davranışsal sorunlarını ölçen GGA'nın toplam güçlük skorlarının sünnet öncesi ve sonrası karşılaştırılması sonucunda, sünnet sonrasında görülen güçlük puanları daha yüksek bulunmuştur; fakat anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Çocuklar için anksiyete duyarlılığı ölçeği ile, çocukların sünnet girişiminden önce ve sonra anksiyete duyarlılıklarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. ÇAD ölçeğinde, araştırmaya katılan çocukların sünnet öncesi ve sonrası, anksiyete duyarlılığı indeksi toplam puanları karşılaştırıldığında, sünnet sonrası anksiyete duyarlılığı puanları daha düşük bulunmuştur; fakat sünnet sonrası anksiyete duyarlılığı, sünnet öncesine oranla anlamlı bir fark göstermemiştir. Sonuç: Sünnetin, çocukların duygusal ve davranışsal yaşantılarına herhangi bir olumsuz etkisinin olmadığı, anksiyete düzeylerini arttırmadığı bulunmuştur. Ülkemizde sünnete atfedilen olumlu özelliklerin, sünnetin çocukların ruh sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini engellediği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
The study is done for determining the perception of circumcision, the difficulties they feel and the level of anxiety in this situation under the age of ten boys. Methods: 41 boys and their families join to the study. Before starting the study for the practice both boys and their families' confirmations had been taken. The scales were applied to the children before the circumcision and two months after the circumcision. The Sociodemografic Form, Sensitivity Anxiety ındex on Children (ÇADİ), and Strenghts and Difficulties Questionaire (GGA) were applied to the participants. Findings: The total difficulty scores GGA, measuring emotional and behavioral problems of children, the result of comparing before and after circumcision, the difficulty scores after the circumcision has been found higher; but a meaningful difference wasn't observed. It was aimed with the sensitivity of anxiety scale, comparing the sensitivities of anxiety before and after the circumcision. In the ÇAD scale, the sensitivity of anxiety index before and after the circumcision of the children joined study, were compare with the total scores, the scores of the sensitivity of anxiety after the circumcision were measured higher; but the sensitivity of anxiety after the circumcision didn't point a meaningful difference in comparison with the scores before the circumcision. Conclusions: It is found that the circumcision hasn't any negative effects on the emotional and behavioral lives of the children and not raising the level of anxiety. In our country it is thought that the attributed possitive effect of the circumcision prevents the negative effects on the mental healths of children.