Akut pulmoner embolizmde ÇKBT ile sağ ventrikül disfonksiyonunun değerlendirilmesi ve ekokardiyografi ile karşılaştırılması
Evaluation of right ventricular dysfunction by multislice computed tomography in patients with acute pulmonary embolism and comparison with echocardiography
  1. Tez No: 358890
  2. Yazar: KENAN VAROL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CESUR GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Pulmonary Embolism, MSCTA, echocardiography, PACTOIR
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Pulmoner emboli; mortalite ve morbiditesi yüksek, tekrarlayabilen, tanısı güç olabilen ancak önlenebilir bir hastalıktır.Çalışmamızda Çok Kesitli Bilgisayarlı Tomografi Anjiografi (ÇKBTA) ile pulmoner emboli saptanan hastalarda sağ ventrikül disfonksiyonunu (SVD) destekleyen Bilgisayarlı Tomografi (BT) bulgularını ve Pulmoner Arter Bilgisayarlı Tomografi Obstrüksiyon İndeksi Oranını (PABTOİO) belirlemek, ekokardiyografi ile karşılaştırıp ÇKBTA'nin etkinliğini araştırmayı amaçladık.Bu çalışmada Ekim 2011 ile Kasım 2012 tarihleri arasında Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Radyoloji Anabilim Dalına pulmoner emboli şüphesi ile gönderilen ve yapılan ÇKBTA değerlendirmesi sonucu pulmoner emboli saptanan, dosya taramasında ekokardiyografi bulguları mevcut olan 100 (50 erkek,50 kadın) hasta retrospektif olarak incelenmiştir. Hastaların yapılmış olan Bilgisayarlı Tomografi Pulmoner Anjiyografi görüntüleri daha önceden toplanmış olan CD'lerden elde edildi.Çalışmamızda akut pulmoner emboli bulunan hastalarda Qanadli obstrüksiyon indeksi oranı ve 3 farklı Bilgisayarlı Tomografi parametresi (RV/LV oranı, septum deviasyonu, vena kava inferior reflüsü) ile ekokardiyografi arasındaki korelasyonu inceledik. Bilgisayarlı Tomografi parametrelerinin sensitivite ve spesifisite değerilerini sırasıyla RV/LV>1 oranı için %84.61, %81.25, Septal deviasyon için 86.53, %68.75 ve Vena kava inferior reflüsü için %76.92, %83.33 olarak bulduk. Qanadli Pulmoner Arter Bilgisayarlı Tomografi Obstrüksiyon İndeksi Oranı için kesme değer araştırdık ve %37.5 olarak saptadık.Sonuçlarımız akut pumoner emboli bulunan hastalarda ÇKBTA parametrelerinin sağ ventrikül disfonksiyonu bulunan hastaların tanımlanmasında önemli olduğunu göstermektedir. Ayrıca Pulmoner Arter Bilgisayarlı Tomografi Obstrüksiyon İndeksi Oranı sağ ventrikül disfonksiyonu bulunan ve bulunmayan hastaları ayırt edebilmektedir. Radyoloji raporları genellikle embolinin yerini bildirmekle birlikte pıhtı yüküne ilişkin bilgi vermez. Raporlarda Pulmoner Arter Bilgisayarlı Tomografi Obstrüksiyon İndeksi Oranının belirtilmesi tedavinin planlanmasında ve prognozun öngörülmesinde önemli bir veri olacaktır.Anahtar Kelimeler : Pulmoner Emboli, ÇKBTA, Ekokardiyografi, PABTOİO
Özet (Çeviri)
Pulmonary embolism is a repetitious disease with high mortality and morbidity that can be difficult to diagnose but also can be prevented.Our aim is to determine the Pulmonary Arterial Computed Tomography Obstruction Index Ratio (PACTOIR) and computed tomography findings which supports right ventricular dysfunction (RVD) in patients with acute pulmonary embolism, and to investigate the efficacy of Multislice Computed Tomography Angiography (MSCTA) by comparing with echocardiography.From October 2011 to November 2012, 100 patients (50 male, 50 female) with echocardiography findings were evaluated respectively who were consulted to Cumhuriyet University Faculty of Medicine, Radiology Department with suspected pulmonary embolism. The patients were diagnosed pulmonary embolism after evaluation of MSCTA.We evaluated PACTOIR and 3 different MSCTA parameters [Right Ventricular (RV)/ Left Ventricular (LV) ratio; septal deviation; inferior vena cava reflux] in CT pulmonary angiography and correlate these findings with echocardiography. The sensitivity and specificity of the MSCT parameters were, 84.6% and 81.2% for RV/LV>1 ratio; 86.5% and 68.7% for septal deviation; 76.9% and 83.3% for inferior vena cava reflux respectively. We invastigated a cut-off value 37,5% for Qanadli PACTOIR.MSCTA measurements are important indicators for diagnosis of RVD in patients with acute pulmonary embolism. PACTOIR can be used to differentiate between patients with and without RVD. Radiology reports do not indicate any information about the clot load, usually indicate the localization of embolus. Defining PACTOIR in radiologic reports may be important for planning of treatment and prediction of prognosis