Ratlarda pentilentetrazol ile oluşturulan epileptik nöbet modelinde klopidogrel ile antiepileptik ilaç etkileşiminin incelenmesi
Effect of Interaction Copidogrel with Antiepileptic Drug on Pentylenetetrazol Induced Epileptic Seizure
  1. Tez No: 358895
  2. Yazar: SİBEL ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERTUĞRUL BOLAYIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Cerebrovascular disease, epilepsy, clopidogrel, antiepileptic drug
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Serebrovasküler hastalık (SVH) koroner kalp hastalığı ve kanserlerin ardından üçüncü sırada gelen ölüm nedenidir. SVH erişkinlerde ve yaşlılarda epileptik nöbetlerin önemli ve iyi bilinen sebeplerindendir. SVH geçiren hastalarda epileptik nöbet insidansı %2.3-%43 arasında bildirilmiştir. Antiagregan tedaviler SVH mortalitesinde tüm nedenlere bağlı risklerini azaltır. Klopidogrel (KLP) geniş bir kullanıma sahip antiagregan ilaçtır. Antiepileptik tedavi yan etki olmaksızın nöbetlerin tam olarak ortadan kaldırılmasıdır. Çalışmamızda Klopidogrel ile antiepileptik ilaç etkileşiminin klinik ve histolojik olarak ortaya konması amaçlanmıştır. Çalışma için kırk iki erkek Wistar rat alındı ve yedi eşit gruba ayrıldı. Stereotaksik cerrahi işlemlerden sonra tüm ratlar direkt kortikal EEG ölçümüne hazır hale getirildiler. İlk grup kontrol grubu ve ikinci grup tek doz Pentilentetrazol (PTZ, 300 mg/kg/g, intraperitonel) verilen grup. İlaç grupları ise 3. grup Klopidogrel (KLP,10 mg/kg/g, intragastrik), 4. grup Valproik asit (VPA, 300 mg/kg/g, ip), 5. grup Levetirasetam (LEV, 80 mg/kg/g, ip), 6. grup Valproik asit (300 mg/kg/g, ip) ve Klopidogrel (KLP,10 mg/kg/g, ig), 7. grup Levetirasetam (80 mg/kg/g, ip) ve Klopidogrel (10 mg/kg/g, ig) 6 gün süresince verildi. 6. gün kontrol grubu hariç diğer gruplara 60 mg/kg PTZ ile epileptik nöbet oluşturuldu ve EEG kayıtları alındı. Ratlar 6. gün sakrifiye edildi. Tüm gruplara Diken-ve yavaş dalga deşarj (DDD) frekans ve süresi, hafıza testi ve immunhistokimya boyamaları yapıldı. Diken-ve yavaş dalga deşarj sayı ve süresi değerlerinde en düşük VPA grubunda görüldü (p0.05). KLP VPA ve LEV antiepileptik etkisinin azaltmadığı bulundu (p>0.05).
Özet (Çeviri)
Cerebrovascular diseases (CVD) is the third leading cause of death after coronary heart disease and cancers. CVD are one of the frequent causes of the seizures among adults and the elderly. The incidence rate of epileptic seizure after stroke is reported between %2.3 and %43. Antiagregant therapies reduce risk of all-cause CVD mortality. Clopidogrel is a widely used antiagregant drug. Antiepileptic treatment is the complete elimination of seizures without side-effects. The aim of this study is to reveal the interaction between clopidogrel (CLP) and antiepileptic drugs clinically and histologically. Fourty two male Wistar rats were randomly divided into seven equal groups. After stereotaxic surgery procedure, all rats got prepared for cortical EEG. First group was used as control and second group received a single dose of PTZ. Other five groups were as follows: clopidogrel (10 mg/kg/g, intragastric); valproic acid (300 mg/kg/g, intraperitoneal); levetirasetam (80 mg/kg/g, ip); valproic acid (300 mg/kg/g,ip) with clopidogrel (10 mg/kg/g, ig); levetirasetam (80 mg/kg/g, ip) with clopidogrel (10 mg/kg/g,ip). There five groups were given the above mentioned drugs for six days. At the sixth days epileptic seizure was induced in drug groups by administration of PTZ (60 mg/kg), and their EEGs were recorded expect the control group. Animals were sacrificed at day sixth. Measurement of SWD frequence and duration, and immunohistochemical staining were performed in all groups. Spike and Wave frequence and duration was lowest in VPA group (p0.05). Clopidogrel was found that antiepileptic effects of valproic acid and levetiracetam did not reduced (p>0.05). Memory was slightly affected in VPA groups than the others. Considering the results of our study, it can be concluded that there was no interaction between CLP and AED drugs.