Pentilentetrazol ile oluşturulan deneysel epilepsi modelinde Bellis perennis L. bitkisinin antikonvülsan etkilerinin araştırılması
Investigation of anticonvulsant effects of Bellis perennis L. plant in experimental epilepsy model induced Pentylenetetrazole
  1. Tez No: 995795
  2. Yazar: AHMET TURAN YAVUZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAMAZAN GÜNEŞER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Epilepsi, Epilepsy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoloji Bilim Dalı
Özet
Epilepsi, nöronların aşırı deşarjı sonucu oluşan ve nöbetlerle karakterize bir merkezi sinir sistemi bozukluğudur. Dünya üzerinde yaygın olarak görülen epilepsi, bireylerin yaşamlarını olumsuz yönde etkilemektedir. Dolayısıyla epileptogenez ve epilepsi tedavisine yönelik araştırmalar oldukça büyük önem arz etmektedir. Bitkiler, antiepileptik tedavi yaklaşımlarının geliştirilmesi noktasında büyük bir potansiyele sahiptirler. Bellis perennis L., bitkisi halk arasında çeşitli etkileri ve özellikleri nedeniyle sıklıkla kullanılmaktadır. Ayrıca, bitkinin çeşitli etkileri bilimsel çalışmalarla ortaya konmuştur. Bu çalışmada Bellis perennis L.,'nin pentilentetrazol (PTZ), epilepsi modelindeki olası antikonvülzif etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla Bellis perennis L., bitkisi nisan ayında toplanmış ve sulu ekstresi elde edilmiştir. 35 wistar-albino erkek rat randomize 5 gruba ayrılmıştır (kontrol, diazepam, Bellis perennis L. ekstresi 50, 100 ve 200 mg/kg). 14 gün süresince bitki ekstresi deney gruplarına 50, 100 ve 200 mg/kg dozlarında gavaj yoluyla uygulanmıştır. Aynı süre boyunca kontrol grubu ratlara oral yolla hacmen eşit serum fizyolojik verilmiştir. Diazepam grubu ratlara ise PTZ uygulamasından 30 dk. önce 5 mg/kg diazepam uygulanmıştır. Epileptik nöbetler oluşturmak için tüm deney gruplarına deneyin son günü PTZ 60 mg/kg (i.p.) dozunda uygulanmıştır. Tüm deney grupları nöbet aktivitesine ilişkin çeşitli parametreler bakımından gözlemlenmiştir. 100 ve 200 mg/kg bitki ekstresi gruplarında kontrol grubuna göre jeneralize tonik-klonik nöbetler bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir etki olduğu gözlenmiştir (p<0,05). Racine skalası skor ortalamaları bakımından bitki ekstresi gruplarında kontrol grubuna kıyasla anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). 100 mg/kg bitki ekstresi grubunda nöbete bağlı ilk 30 dakikada meydana gelen ölüm oranında bir azalma olduğu görülmüştür. Myoklonik jerk oluşma zamanına bakımından gruplar arası herhangi bir fark bulunamamıştır (p>0,05). Bitki esktresinin 50 mg/kg dozunda herhangi bir antikonvülzif etkiye rastlanmamıştır. Bellis perennis L.'nin antikonvülsan etkilerinin aydınlatılması için farklı epilepsi modellerinde ve daha geniş doz ve deney grubunda çalışmaların yapılmasının faydalı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Epilepsy is a central nervous system disorder characterized by seizures resulting from excessive neuronal discharge. Epilepsy, which is widely seen around the world, negatively affects individuals' lives. Therefore, research on epileptogenesis and epilepsy treatment is of great importance. Plants hold great potential in the development of antiepileptic treatment approaches. Bellis perennis L. is frequently used by the public due to its various effects and properties. Furthermore, the plant's various effects have been demonstrated in scientific studies. This study investigated the possible anticonvulsant effects of Bellis perennis L. in a pentylenetetrazol (PTZ)-induced epilepsy model. For this purpose, Bellis perennis L. was collected in April and its aqueous extract was obtained. Thirty-five male Wistar-albino rats were randomized into 5 groups (control, diazepam, Bellis perennis L. extract 50, 100, and 200 mg/kg). For 14 days, the plant extract was administered to the experimental groups via gavage at doses of 50, 100, and 200 mg/kg. During the same period, the control group rats were administered an equal volume of physiological saline orally. The diazepam group rats were administered 5 mg/kg diazepam 30 min before PTZ administration. To induce epileptic seizures, all experimental groups were administered PTZ at a dose of 60 mg/kg (i.p.) on the last day of the experiment. All experimental groups were observed for various parameters related to seizure activity. A statistically significant effect was observed in the 100 and 200 mg/kg plant extract groups compared to the control group in terms of generalized tonic-clonic seizures (p<0.05). There was no significant difference in Racine scale score averages between the plant extract groups and the control group (p>0.05). A decrease in the mortality rate occurring within the first 30 minutes of seizure was observed in the 100 mg/kg plant extract group. No difference was found between the groups in terms of the time of myoclonic jerk occurrence (p>0.05). No anticonvulsant effect was observed at a dose of 50 mg/kg of plant extract. It is thought that studies in different epilepsy models and with a wider range of doses and experimental groups would be beneficial for elucidating the anticonvulsant effects of Bellis perennis L.