Ratlarda pentilentetrazol ile oluşturulan epileptik nöbet modelinde pregabalinin beyin korteksinde oksidatif stres üzerine etkileri
The effects of pregabalin on cerebral cortical oxidative stress of rats in pentylenetetrazole induced epileptic seizure
- Tez No: 248997
- Danışmanlar: DOÇ. DR. H. RAMAZAN YILMAZ, DOÇ. DR. HASAN RİFAT KOYUNCUOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Epilepsi, Oksidatif stres, Pregabalin, Pentilentetrazol, Epilepsy, Oxidative stres, Pregabalin, Pentylenetetrazole
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Epileptik nöbet kortikal nöronların kendini sınırlayıcı, anormal,hipersenkron deşarjlarına bağlı olarak ortaya çıkan beynin geçicifizyolojik disfonksiyonudur.Nöbetin tetiklediği nöronal ölümün etyolojisinde oksidatif stres deyer almaktadır. Artmış nöbet aktivitesi NMDA ve voltaj bağımlı iyonkanalları aracılığı ile hücre içi kalsiyumunu arttırır. Mitokondriyalkalsiyum artışı ile serbest radikal üretimi ve nöronal ölüm gelişir.ROT'nin yüksek konsantrasyonları nükleik asidler, lipidler veproteinler için zarar vericidir. Lipidlerin ROT'ne maruziyeti sonucuoluşan son ürün MDA'dır. Enzimatik antioksidan savunma SOD, GSHPxve CAT'ı içerir.Biz bu projemizde, deneysel olarak PTZ ile oluşturulan epileptiknöbet modelinde, beyin korteksinde, oksidatif stresin göstergeleri olanSOD, CAT, NO ve MDA düzeyleri üzerine PGB'in etkilerini araştırmayıamaçladık.Kırk adet Wistar-Albino cinsi erkek rat randomize olarak dört eşitgruba ayrıldı. Birinci grup kontrol olup ikinci gruba tek doz PTZuygulandı. Üçüncü ve dördüncü gruba 100 mg/kg/gün ikiye bölünmüşdozlarda intragastrik yolla iki gün PGB uygulandı. İkinci ve dördüncügruplara tek doz PTZ (ip 50 mg/kg ) uygulanarak epileptik nöbetoluşturuldu. PTZ uygulamasından bir saat sonra tüm ratlar sakrifiyeedilip beyin korteksleri çıkarıldı ve SOD, CAT, NO, MDA düzeyleriçalışıldı.Çalışmamızın sonuçları, PGB'in epileptik nöbet sırasında ratlarınbeyin korteksinde oluşan oksidatif stresi önlediğini ve NO artışına yolaçtığını göstermiştir. Oluşan NO artışının PGB'nin antiepileptik etkisinekatkı sağladığını düşünmekteyiz. Ancak NOS inhibitörlerininkullanıldığı çalışmalarla bu ilişkinin doğrulanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Epileptic seizure is a temporary physiologic dysfunction of thebrain caused by a self limited, abnormal, hypersynchronous electricaldischarge of cortical neurons.Oxidative stres contributes to etiology of neuronal cell deathwhich is triggered by seizure. Intense seizure activity typically initiates amassive influx of calcium ions via voltage gated and NMDA-dependention channels. Elevated mitochondrial calcium leads to production of freeradicals which trigger acute neuronal cell death.At high concentrations, ROS can damage cell structures, nucleicacids, lipids and proteins. Final product of lipid oxidation by ROSexposure is MDA. Enzymatic antioxidant defences include SOD, GSHPxand CAT.In this experimental model of epileptic seizure induced by PTZ,we aimed to investigate the effect of PGB on SOD, CAT, NO and MDAlevels, indicators of oxidative stress, in brain.Fourty male Wistar rats were randomly divided into four equalgroups. First group was used as control and second group received asingle dose of PTZ. Third and forth groups were given 50 mg/kg/BIDPGB intragastrically for two days. Epileptic seizure was induced ingroup II and IV by administration of PTZ (ip 50 mg/kg). After one hoursof PTZ administration all rats were sacrificed and brain cortex tissueswere taken. SOD, CAT, NO and MDA levels were studied in braincortex tissues.Our study results indicated that PGB prevents from oxidativestress and increases NO levels of rat brain cortical tissues duringepileptic seizure. We think that increased NO contribute to PGB?santiepileptic effect. On the other hand this relation needs to be confirmedby further studies using NOS inhibitor.