Bir üniversite hastanesinde vankomisin dirençli enterokok (VRE) epidemisi: Risk faktörlerinin belirlenmesi
An epidemic of vancomycin resistant enterococcus (VRE) in a teaching hospital: Determination of risk factors
- Tez No: 358912
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZİF ELALDI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Vankomisin dirençli enterokok, risk faktörleri, kontrol önlemleri, antimikrobiyal direnç, Vancomycin-resistant enterococcus, risk factors, control precautions, antimicrobial resistance
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Bir Üniversite Hastanesinde Vankomisin Dirençli Enterokok (VRE) Epidemisi: Risk Faktörlerinin Belirlenmesi Dr. Münevver ŞEN Tıpta Uzmanlık Tezi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı SİVAS 2014 Bu araştırmada Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde Eylül 2011 ve Mart 2012 ayları arasında gelişen bir nozokomiyal vankomisin dirençli enterokok (VRE) epidemisi incelenmiştir. Araştırma boyunca riskli kliniklere yatan hastalarda gastrointestinal VRE kolonizasyonu tespiti için haftalık rektal sürüntü örnekleri alınarak VRE sürveyansı yapıldı. Enterokoklar ve izole edilen VRE suşları standart mikrobiyolojik yöntemler ile tanımlanarak tür tayini ve antibiyogramları bir otomatize sistem olan Phoenix 100® (Beckton Dickinson, USA) cihazında PMIC/ID-70 test panelleri (Beckton Dickinson, USA) yardımıyla yapıldı. VRE izolatları arasında vankomisin direnç genotipinin belirlenmesi multiplex PCR tekniği ile GenExpert® (Cepheid, Sunnyvale, CA, USA) cihazında Xpert® vanA/vanB kitleri yardımıyla yapıldı. Hastalar arasında VRE-pozitifliği için bağımsız risk faktörleri geriye dönük olarak multivariate lojistik regresyon analizi ile araştırıldı. VRE ile infekte hastalar intravenöz linezolid ile tedavi edildiler. Çalışılan 7 aylık dönemde hastanenin 7 farklı kliniğinde yatan toplam 74 hastada VRE kolonizasyonu ve bu hastalardan 6 (%8.1)'sında VRE kolonizasyonu ile birlikte VRE enfeksiyonu saptandı. Çalışma süresinde VRE-pozitif 74 hasta ile aynı kliniklere yatan ve sürveyans kültürleri ile VRE-negatif olduğu belirlenen 1136 hasta iki gruba ayrılarak hasta özellikleri açısından karşılaştırıldı. VRE-pozitif gruptaki 74 hastadan 59 (%79.7)'unda, VRE-negatif grupta ise 1136 hastadan 618 (%54.4)'inde VRE için en az bir risk faktörü bulunduğu belirlendi (p16 ug/ml) ve teikoplanin (MİK, >16 ug/ml) dirençli Enterococcus faecium idi ve moleküler analiz ile tamamında vanA tipi direnç gözlendi. Bir VRE suşunun Enterococcus casseliflavus olduğu ve antibiyotik duyarlılık paterninden bu suşun vanC genotipine sahip olduğu düşünüldü. Hastanedeki VRE epidemisi rehberler eşliğinde alınan kontrol önlemleri ile kontrol altına alınmıştır. Antibiyotik kullanımının uygunsuz ve yaygın olduğu durumlarda klinikte yatan hastalar arasında VRE kolonizasyon/enfeksiyonu önemli hale gelmektedir. Hastanelerde VRE tespit edilmesi durumunda rehberler eşliğinde kontrol önlemleri alınmalı, hastane personeli eğitilmeli ve uygunsuz antibiyotik kullanımının önüne geçilmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT An Epidemic of Vancomycin Resistant Enterococcus (VRE) in a Teaching Hospital: Determination of Risk Factors Münevver ŞEN, MD Master Thesis in Medicine Department of Infectious Disease and Clinical Bacteriology SİVAS 2014 In this study a nosocomial epidemic due to vancomycin resistant enterococcus (VRE) in Cumhuriyet University Hospital, Sivas between September 2011 and March 2012 has been investigated. For the detection of gastrointestinal (GI) VRE colonization and performing of VRE surveillance, weekly rectal swab samples were taken from the patients who were hospitalized in the clinics at risk. Enterococci and isolated VRE strains were identified by standart microbiological test methods. Species determinations and antibiograms were performed in an automated system of Phoenix 100® (Beckton Dickinson, USA) device by using the PMIC/ID-70 test panells (Beckton Dickinson, USA). Determinig of vancomycin resistance genotype among the VRE strains were done with multiplex PCR teknique in GenExpert® (Cepheid, Sunnyvale, CA, USA) device by using the Xpert® vanA/vanB test kits. Independent risk factors for VRE-positivity were calculated retrospectively by using multivariate logistic regression analyse. The patients were treated with intravenous linezolid therapy when a VRE infection detected. In a 7-month study period, GI VRE colonization was detected in 74 patients and 6(8.1%) of them were both colonized and infected with VRE. The 74 VRE-positive patients and 1136 VRE-negative patients with the surveillance cultures, all of them were hospitalized in the same clinical wards, were divided into two groups and both groups were compared for patient characteristics. At least one VRE risk factor was present in 59 (79.7) VRE-positive group and 618 (54.4%) in VRE-negative group (p16 ug/ml) and teicoplanin (MIC, >16 ug/ml) resistant Enterococcus faecium and all 73 strains had vanA genotype by molecular analysis. An isolate of VRE strain was defined as Enterococcus casseliflavus and according to the own antimicrobial susceptibility pattern, it was thought that this strain had vanC genotype. The VRE epidemic in hospital was controlled with the control measures by using the guidelines. VRE colonization and infection become important when the presence of wide and inappropriate antibiotic in hospitalized patients. In case of the detection of VRE, control measures should be applicated, hospital staff should be educated and inappropriate antibiotic use should be prohibited.